Companii

Oamenii de afaceri către politicieni: „Încetaţi lupta până nu e prea târziu pentru economie!“

Şeful AmCham: E timpul ca politicienii să coboare în realitatea economică. Pentru prima dată, mediul de business este unit

Autor: Mirabela Tiron, Adelina Mihai

08.08.2012, 00:05 514
Lipsa de predictabilitate şi surprizele precum insolvenţa Hidroelectrica, seceta sau deprecierea monedei naţionale au pus pe "hold" proiectele unor potenţiali investitori, iar slaba ab­sorbţie a fondurilor europene măreşte daunele cau­zate de lupta politică.

Oamenii de afaceri spun că şi-au făcut datoria şi au tras toate semnalele de alarmă care să-i facă pe politicieni să pună situaţia economică pe primul loc în agenda publică, pentru că altfel va fi prea târziu. "Este o demenţă totală ce se întâmplă pe scena politcă. Singurul semn bun pentru noi, oamenii de afaceri, este predictabilitatea şi constanţa, dar se pare că asistăm la o cafteală politică la drumul mare, care este de nesuportat", explică Radu Enache, proprietarul lanţului de hoteluri Continental Hotels, cu afaceri de 21 de milioane de euro. El spune că politicienii trebuie să găsească un compromis, iar cei care nu mai sunt acceptaţi "să se retragă, pentru că nu se sfârşeşte lumea fără ei".

Sorin Mîndruţescu, preşedintele AmCham (Camera de Comerţ Româno-Americană), spune că a fost surprins să afle că unii investitori şi-au pus proiectele în stand-by până la calmarea situaţiei politice. "Politicienii au primit toate avertismentele pe care puteau să le primească. Eu sunt plăcut surprins de unanimitatea vocii din mediul de afaceri din ultimele două luni, de când a început lupta politică, pentru că toată lumea, pe toate canalele, trage politicianul de mânecă. Politicul trebuie să coboare în realitate. În acest moment politicul nu are niciun contact cu realitatea economică, fiind orbit de lupta politică", adaugă Mîndruţescu.

Deşi nu este de părere că marile proiecte de investiţii s-ar face în perioade de vară, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), crede că proba interesantă pe care va trebui să o traverseze actuala clasă politică este cea legată de marile privatizări. Însă amânarea privatizării Transgaz poate fi considerată un proiect pe "hold", care aduce în atenţie nerespectarea termenului limită asumat în angajamentul cu FMI.

"Este o frică generală dată de ceea ce se întâmplă în Europa, în Grecia, peste care s-a transpuns o stare de dezgust a mediului de afaceri faţă de ceea ce se întâmplă în mediul politic", spune Pogonaru.

Şeful AmCham: E timpul ca politicienii să coboare în realitatea economică. Pentru prima dată, mediul de business este unit

Clasa politică are toate indiciile că, din punct de vedere economic, 2012 este un an dificil, iar în loc să se axeze pe încercarea de reducere a efectelor, de preîntâmpinare a acestora, continuă zgomotul politic. Toată lumea din mediul de business şi-a făcut misiunea de a atrage atenţia că situaţia economică trebuie pusă prima pe lista agendei publice, susţine Sorin Mîndruţescu, preşedintele AmCham.

Semnalele transmise în ultima perioadă de guvernatorul Băncii Naţionale - creşterea costului de finanţare a statului, retragerile de bani ale rezidenţilor şi fondurile retrase de băncile-mamă ale subsidiarelor băncilor din România -, la care se adaugă seceta, deprecierea cursului şi situaţia unor ţări din Europa creează un context în care măsurile economice, chiar dacă sunt bune şi aplicate, nu vor avea efectul dorit din cauza scandalului politic.

"Este foarte complicat, în contextul politic de acum, să se mai vorbească de măsuri economice. În acest moment priorităţile economice sunt de fapt priorităţi politice. Pieţele nu stau cu ochii doar pe măsurile economice - care există sau nu există, sunt anunţate sau nu sau sunt la stadiul de intenţie -, iar toate pălesc în faţa deranjului politic. Am fost surprins să aud că unii dintre colegii mei şi-au pus anumite proiecte pe hold sau se gândesc la retrageri de ordin financiar", susţine Sorin Mîn­druţescu, preşedintele AmCham (Ca­mera de Comerţ Româno-Ame­ricană), o organizaţie care reprezintă interesele a peste 300 de companii locale şi multinaţionale din România.

Mîndruţescu este de părere că una­nimitatea vocilor din mediul economic, din media, semnalele date de Banca Naţională şi de Banca Euro­peană pentru Reconstrucţie şi Dez­voltare (BERD) - care a revizuit la finele lunii trecute prognoza de creştere economică la 0,8% de la 1,2% pentru anul acesta - prin care acestea au încer­cat să-i în­dru­me pe politicieni să-şi regândească agen­da au fost in­di­ca­tori suficienţi pentru ca aceştia să înceteze lupta poli­tică.
"Cred că politicienii au primit toate avertismentele pe care puteau să le primească. Eu sunt plăcut surprins de unanimitatea vocii din mediul de afaceri din ultimele două luni, de când a început lupta politică, pentru că toată lumea, pe toate canalele, trage politicianul de mânecă. Politicul trebuie să coboare în realitate. În acest moment politicul nu are niciun contact cu realitatea economică, fiind orbit de lupta politică", explică Mîndruţescu.
Intrarea în insolvenţă a Hidro­electrica, văzută drept o măsură "interesantă" de către oamenii de afaceri, care nu a avut însă parte de un proces de comunicare prea fericit, a creat o tulburare a apelor economice, pentru că "foarte mulţi potenţiali investitori şi-au pus întrebări". "În bu­siness, nu-mi plac nici măcar sur­pri­zele plăcute. Bu­sinessul trebuie să curgă lin, lumea să aibă predictabili­tate şi stabili­tate. Mie nu-mi plac sur­prizele nici plăcute, nici cele neplăcute. Iar noi nu vorbim acum de surprize plăcute în niciun caz, iar ce se întâm­plă acum nu sunt surprize, ci şocuri", adaugă preşedintele AmCham.
În urmă cu câteva săptămâni AmCham a anunţat formarea unui grup de lucru alături de reprezentanţii cor­pului diplomatic, având în vedere că, până acum, eforturile AmCham, ale Con­siliului Investitorilor Străini şi ale ca­merelor de comerţ bilaterale nu aveau efectul scontat în rândul de­ci­ziilor luate de guvernanţi. Orga­nizaţia a iniţiat întrevederi cu repre­zentanţii am­­basadelor din statele Uniunii Euro­pene, plus cele din SUA, Canada şi Elveţia.
"Ne dorim să facem un grup de lucru comun format din reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai corpului diplomatic astfel încât să creştem importanţa organizaţiilor membre atunci când vom fi unul dintre partenerii de discuţie ai Guvernului. Începând cu finalul lunii august - începutul lui septembrie, începem să discutăm în cadrul acestui grup de lucru şi sperăm ca Guvernul să ne con­sidere un partener important de discuţie", mai spune Mîndruţescu.
În calitate de preşedinte al AmCham, Mîndruţescu a participat în această săptămână la o discuţie cu re­pre­zentanţii FMI în România, în care au discutat despre eventualele noi mo­di­ficări ale Codului muncii, despre legea sănătăţii, despre fiscalitate şi men­ţinerea cotei unice, precum şi despre slaba absorbţie a fondurilor europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO