Companii

Octavian Radu asteapta incasari de 20.000 de euro pe zi de la libraria Diverta de pe Magheru

Octavian Radu asteapta incasari de 20.000 de euro pe zi de la libraria Diverta de pe Magheru

In cadrul Diverta, un metru patrat de carti economice aduce de trei ori mai mult profit decat un metru de carte pentru copii

29.08.2008, 19:53 135

Reteaua Diverta, parte a grupului RTC, controlat de omul de afaceri Octavian Radu, estimeaza un rulaj anual de 7 milioane de euro pentru Diverta Magheru, cea mai noua locatie a retailerului, deschisa in spatiul fostului magazin Eva, situat pe bulevardul Magheru din Capitala.
Libraria, cu o suprafata de 1.800 de metri patrati, a fost inaugurata in urma unei investitii de 2 milioane de euro si ar putea genera un trafic anual de 500.000 de persoane, potrivit datelor companiei. Numai garantiile legate de inchirierea spatiului au adus costuri de un milion de euro, potrivit proprietarului RTC.
Vanzarea de carti va aduce 30% din cifra de afaceri, in timp ce produsele IT vor acoperi circa 15% din venituri, dupa cum apreciaza Dan Rosu, CEO al Diverta.
"Sunt cateva rafturi care ne aduc bani. De exemplu, un metru patrat de carti economice aduce de trei ori mai mult profit decat un metru de carte pentru copii, in timp ce cartusele si printul aduc de asemenea un profit foarte mare pe metru patrat", a spus Octavian Radu, proprietarul RTC.
Reteaua Diverta a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 46,5 milioane de euro, cu 20% mai mult fata de anul anterior, iar pana la finalul acestui an compania va ajunge la 70 de unitati la nivel national. In prezent, cea mai mare librarie Diverta se afla in centrul comercial Plaza Romania si are o suprafata de 3.000 de metri patrati.
Diverta se va extinde anul acesta cu inca sase unitati in Suceava, Braila, Deva, Piatra Neamt, Bucuresti si Chisinau, in urma unor investitii de 6 milioane de euro. Divizia de carte a grupului RTC intentioneaza in urmatorii doi, trei ani sa remodeleze toate magazinele Diverta dupa noul concept.
"In doi, trei ani vrem ca toate magazinele Diverta sa fie remodelate dupa noul concept. Acest lucru presupune o investitie minima de 7-8 milioane de euro in relocari si extinderi de spatii", a declarat Dan Rosu. In plus, compania intentioneaza ca in orasele mici sa lanseze francize Diverta, planurile fiind construite pentru o retea de aproximativ 200 de francize.
"In perioada 2008-2011 ne propunem sa dublam suprafata de vanzare Diverta, care va ajunge la peste 45.000 de metri patrati, cu focus pe orasele cu peste 70.000 de locuitori. Orasele mici intentionam sa le abordam lansand franciza Diverta, care poate fi multiplicata practic in orice zona", a precizat Rosu.
Proprietarul RTC, Octavian Radu, spune ca nu va exista o taxa de intrare pentru magazinele in franciza, ci doar costuri pentru amenajarea magazinului. "Profitul va fi reprezentat de un procent din rulaj. Vom lansa 200 de francize in orasele care au sub 70.000 de locuitori", a mentionat el.
Radu a mai spus ca pe piata romaneasca consumul mediu de carte se ridica la 3 euro pe cap de locuitor, de trei ori mai putin decat in Polonia sau in Ungaria. "Preturile cartilor sunt deasemenea mai mici decat cele europene", a mai adaugat el.
Pe segmentul retailului de carte, lantul Diverta intra in competitie cu librariile Carturesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO