Companii

Oferta: clinici private la pret de apartament cu 4 camere - 200.000 €

Oferta: clinici private la pret de apartament cu 4 camere - 200.000 €
25.06.2009, 00:00 110

Vand clinica medicala, zona centrala sau vand clinica medicala complet utilata! Asa suna anunturile care incep sa-si faca aparitia din ce in ce mai des pe site-urile specializate.

Pana acum cateva luni o raritare, astfel de postari sunt un prim semnal ca industria medicala privata incepe sa resimta primele efecte ale crizei economice. Clinicile de talie mica si medie sunt cele mai afectate, principalele probleme care apar fiind cele de lichiditate.
Valul de preluari care se anunta vor determina o consolidare intr-o industrie estimata la circa 430 mil. euro anul acesta.
Pe de alta parte, daca micii jucatori se resimt, marile firme de servicii medicale private continua sa raporteze cresteri ale businessului de pana la 70%, in timp ce incasarile de la clienti nu au scazut. Si planurile de investitii continua, cei mai mari operatori plusand cu peste 80 mil. euro in urmatorii trei ani in noi unitati.
„Traversam o perioada de recesiune neanticipata si care rastoarna planurile multor investitori din toate sectoarele economice. Exista, atat la nivelul tarii, cat si in Bucuresti furnizori de servicii medicale care au probleme de lichiditate, uneori foarte serioase", spune Sergiu Negut, directorul executiv al Centrului Medical Unirea (CMU), companie cu o cifra de afaceri de 11,2 mil. euro anul trecut.
In legatura cu numarul clinicilor care se confrunta cu probleme de lichiditate parerile sunt impartite. Dragos Rosca, CEO al fondului de investitii Gemisa Investments care are in portofoliu clinica Diagnosis, spune ca astfel de situatii sunt relativ putine in comparatie cu alte sectoare economice ce sunt mult mai afectate de criza. Pe de alta parte, Mugur Stancu, directorul general al Medicredit Leasing, companie specializata in leasingul de echipamente medicale, afirma ca problemele de lichiditate au devenit o situatie obisnuita, dar controlabila.
„Am scos de doua luni la vanzare o clinica in Capitala", spune un antreprenor care cere 200.000 de euro pe patru cabinete medicale si care precizeaza ca in cazul sau decizia de vanzare nu are nicio legatura cu situatia economica actuala.
 
De ce apar problemele de lichiditati
„Anumite sectoare in cadrul serviciilor medicale private sunt dependente intr-o mai mare masura de sursa de venituri din sistemul public de sanatate prin contractele pe care respectivele clinici le incheie cu Casele de Asigurari de Sanatate Judetene. Acestea au inceput sa colecteze mai putin din cauza scaderii economiei si sa apara intarzieri ale platilor catre clinicile medicale private, prestatori de servicii medicale aflati in relatie contractuala cu Casele Judetene de Asigurari", spune Mugur Stancu de la Medicredit, referindu-se la una dintre cauzele care genereaza probleme clinicilor de talie mica.
Pe de alta parte, aceste unitati au contractat credite pentru dezvoltare in ultimii ani, iar extinderea ii forteaza acum sa plateasca rate in conditiile intarzierilor la incasari. „Este vorba in general de firme care au prins jocul dezvoltarii si au optat pentru o extindere majora cu cresterea masiva a gradului de indatorare in 2008. Pornind de la experienta anilor anteriori, antreprenorii au anticipat o crestere semnificativa a fondurilor publice pentru servicii paraclinice (imagistica, laborator, programe nationale speciale). Gradul ridicat de indatorare nu s-a simtit imediat, existand perioade de gratie negociate cu finantatorii", spune Negut de la CMU.
Bani de acasa sau vanzarea
Primele solutii pe care le au la indemana managerii de clinici private sunt controlul strict al cheltuielilor si cresterea randamentului activelor. Daca nu sunt suficiente, urmatorul pas il reprezinta contractarea de credite. Bancile sunt interesate in finantarea sistemului medical tocmai datorita rezistentei la criza.
„O companie care poate demonstra eficienta operationala si un management financiar atent se va califica la obtinerea unui credit de nevoi de capital circulant din sistemul bancar care va sesiza ca avem de a face cu o problema temporara de cash-flow si nu una operationala", spune Mugur Stancu de la Medicredit Leasing.
Daca insa niciuna dintre masuri nu ajuta, singura solutie ramane vanzarea.
„Clinicile nu au bani ca sa-si ramburseze creditele sau sa-si plateasca ratele de leasing, asa ca nu platesc. Bancile si institutiile finantatoare nu executa inca bunurile gajate, pentru a nu declansa o prabusire si mai accentuata a pietei. In multe cazuri antreprenorii vin cu bani de acasa", spune Negut. „In general actionarii cauta parteneri sau incearca sa vanda afacerile. Din pacate putine astfel de clinici au un avantaj competitiv evident care sa justifice preluarea lor", spune Dragos Rosca.
Preturi mai mici
Potrivit anunturilor postate pe site-urile de specialitate, pretul unei clinici cu patru cabinete in centrul Bucurestiului este de 200.000 de euro, in timp ce in provincie, pretul unui cabinet individual dintr-o clinica este de 20.000 de euro.
„Cumparatorii pot proveni sau nu dintre investitori gen fonduri private de investitii, fie dintre competitori mai puternici in dorinta de a se extinde sau de a elimina concurenta, sau producatori, furnizori de echipamente care doresc sa se integreze vertical spre piata de servicii medicale", spune Stancu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO