Companii

Omul care vrea sa refaca "Imperiul" petrolier austro-ungar

Omul care vrea sa refaca "Imperiul" petrolier austro-ungar

Wolfgang Ruttenstorfer, CEO-ul OMV si presedintele consiliului de administratie al Petrom

26.09.2007, 19:04 15

OMV, grupul petrolier austriac in portofoliul caruia se afla cea mai mare companie romaneasca - Petrom, a depus ieri o oferta ostila de 14 miliarde de euro pentru preluarea integrala a grupului petrolier ungar MOL.
Acesta este cel mai mare pariu pe care Wolfgang Ruttenstorfer, CEO-ul OMV si presedintele consiliului de administratie al Petrom, l-a facut pana acum, dupa ce austriacul a fost artizanul ultimelor achizitii ale OMV. Saptamana trecuta el a cumparat pentru 385 de milioane de eruo cea mai importanta divizie a Petromservice Romania.
Raspunsul MOL la oferta austriecilor a venit imediat: "Informatiile nou-difuzate corespund strategiei de comunicare unilaterala si ostila a OMV de pana acum. MOL are oportunitati de crestere foarte bune ca si companie independenta si, la fel ca inainte, nu vedem de ce am studia o oferta restrictiva, care nu ofera beneficii nici actionariatului nostru, nici altor persoane care sunt interesate de compania MOL", spun reprezentantii grupului ungar. Pretul oferit de OMV pentru MOL este cu 20% mai mare decat ultima cotatie a actiunilor companiei ungare.
Ruttenstorfer lucreaza in OMV din 1976, iar pe piata romaneasca numele lui a fost pentru prima data auzit in negocierile secrete cu Dinu Patriciu cand a preluat 25% din Rompetrol.
Tintele austriacului erau insa mai mari. In 2004, Ruttenstofer aduce in portofoliul OMV cea mai mare companie romaneasca alaturi de toate rezervele ei, dupa ce trece peste concurenti precum Gazprom sau TNK-BP. Daca va reusi sa preia MOL, compania rezultata in urma tranzactiei urmeaza sa fie listata la bursele din Austria si Ungaria, avand o reprezentare ungara puternica in conducere, promite OMV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO