Companii

OMV, interesat de proiecte de explorare si productie petroliera

26.11.2003, 00:00 20

Grupul petrolier austriac OMV, cea mai mare companie de profil din Europa Centrala si de Est dupa capitalizarea bursiera, este interesat sa dezvolte pe piata romaneasca proiecte de explorare si productie petroliera. Pana acum, proiectele OMV pentru Romania au vizat construirea unei retele proprii de benzinarii, accesul la rafinaria Petromidia si implicarea in construirea gazoductului Nabucco.
Gazoductul, aflat acum in faza studiului de fezabilitate, va asigura transportul gazelor naturale dinspre Turcia in Europa Occidentala tranzitand Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.
Presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a confirmat ca societatea este interesata de proiecte de explorare si productie petroliera in Romania: "Da, suntem interesati de asemenea proiecte. Unul dintre obiectivele grupului nostru pana in 2008 este si acela de a ne majora productia". Interesul de principiu afirmat de austrieci va putea fi concretizat in licitatiile organizate de catre Autoritatea Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru concesiuni de operatiuni petroliere sau prin preluarea unei participatii existente de la companii, care deja activeaza pe acest tip de proiecte in baza unor acorduri incheiate cu ANRM.
Pana acum, companiile straine au investit in perioada 1993 a€“ 2002 peste 212 milioane dolari in operatiuni de explorare si productie petroliera, insa pana acum numai compania germana Wintershall a avut succes, urmand sa devina din iarna acestui an primul producator privat strain de gaze din Romania.
Pe piata interna de retail (distributie) a carburantilor, OMV opereaza o retea formata din 56 de benzinarii, pana la finele acestui an urmand sa fie extinsa la peste 60 de statii. Potrivit estimarilor facute de jucatorul austriac, OMV Mineraloel (filiala locala a grupului) detine 5,7% din volumul vanzarilor de pe piata romaneasca.
Pe primele noua luni ale anului, OMV a raportat o cifra de afaceri de circa 3.500 mld. lei (88,3 mil. euro), mai mare cu 20% fata de perioada similara a anului trecut.
In acest moment, reteaua de distributie a carburantilor din Romania cuprinde in medie 2.000 de statii, in conditiile in care pe piata se vehiculeaza date contradictorii, de la 1.700 la 3.200 de statii, in lipsa unor statistici oficiale.
SNP Petrom opereaza o retea de circa 695 de statii, urmat la mare distanta de catre Rompetrol si grupul rus Lukoil (fiecare cu peste 150 de statii, in conditiile in care statiile proprii ale Rompetrol sunt in jur de 50), MOL (Ungaria) cu 73 de statii (inclusiv cele 23 cumparate de la Shell), Shell (58), OMV (Austria) a€“ 56 statii, Agip a€“ 20 de unitati, respectiv proprietarii particulari de benzinarii intre 600 si 1.000 de unitati.
OMV, care detine 25,1% din actiunile grupului petrolier privat Rompetrol, se numara printre cele opt companii care au depus oferta preliminara fara pret pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni la Petrom.
Oficialii companiei au precizat recent ca OMV are forta financiara necesara pentru o preluare pe cont propriu a companiei romanesti, tranzactia de preluare fiind estimata in prezent de analisti la 1 a€“1,4 mld. $. Actionarii OMV sunt statul austriac cu 35%, fondul de investitii petrolier din Abu Dhabi cu 19%, restul actiunilor fiind listate pe bursa de la Viena.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO