Companii

(P) Fortech anunţă strategia de business pentru al 2-lea semestru

(P) Fortech anunţă strategia de business pentru al...

Autor: Publicitate

02.08.2021, 18:03 318
  • Fortech anunţă investiţii semnificative ca parte a strategiei de business aplicate începând cu al 2-lea semestru;
  • Programele de investiţii în startup-uri, parteneriatele de tip joint-venture, achiziţiile şi dezvoltarea de produse software câştigă teren în noul plan strategic. În paralel, compania continuă verticalizarea serviciilor de dezvoltare software în regim de outsourcing şi integrează noi servicii de nişă;
  • Grupul Fortech îşi realiniază structura internă de conducere şi planul de recrutare în concordanţă cu noua strategie, pentru a susţine o creştere de 40 milioane de Euro până la finele exerciţiului financiar curent şi o creştere anuală de 25% în anii următori;

 

După ce a închis anul fiscal precedent cu o cifră de afaceri de aproximativ 33,5 milioane de Euro, pe fondul pandemiei, Grupul Fortech priveşte înainte cu o strategie ambiţioasă. Compania aspiră la o cifră de afaceri de 40 de milioane de Euro pentru exerciţiul financiar curent şi vizează o creştere anuală de 25% pentru anii următori. Pentru a susţine această creştere, Fortech şi-a adaptat oferta comercială, planurile de recrutare şi structurile interne de conducere. Odată cu începerea noului semestru al anului, Fortech propune un portofoliu îmbunătăţit de servicii software pentru a răspunde nevoilor de digitalizare a pieţei, accelerate sub presiunea pandemiei, la nivelul mai multor sectoare de business.

Planul strategic dezvăluit de Fortech este conturat pe trei direcţii principale:

  • Deschiderea unei Divizii Interne de Investiţii, care vine în completarea serviciilor de dezvoltare software, oferite de companie de aproape 18 ani. Fortech Investments invită deopotrivă startup-uri şi antreprenori să scrie împreună aplicaţiile viitorului.
  • În sfera de dezvoltare software, Fortech îşi extinde oferta curentă pe două dimensiuni: una de verticalizare şi una de abordare de nivel orizontal la nivelul unor segmente cu potenţial de creştere organic.
  • Reorganizarea structurii interne de conducere şi intensificarea planului de recrutare în acord cu noua viziune.
 

O divizie de investiţii sub umbrela grupului Fortech

În ultimii aproape 18 de ani, serviciile de software outsourcing au constituit pilonul principal, în jurul căruia s-a dezvoltat organizaţia. În 2021, Fortech se avântă oficial într-un plan mai îndrăzneţ. Acesta anunţă extinderea gamei de servicii software, prin includerea mai multor tipuri de investiţii. Pentru a susţine implementarea acestora, Fortech a creat o nouă divizie internă şi structurile dedicate aferente. Fortech Investments, devine parte integrantă din grupul Fortech.

Sub cupola diviziei Fortech Investments se vor derula patru programe strategice:

  • Formarea unui Fond de Investiţii: dedicat startup-urilor aflate la început de drum, care au o idee şi o primă validare din piaţă.
  • Investiţii de tip Joint Venture: destinate companiilor stabilite deja pe piaţă, care au o înţelegere profundă a sectorului de apartenenţă, şi sunt în căutarea unui partener tehnic pentru a construi împreună soluţii inovatoare în domeniul lor.
  • Investiţii în dezvoltarea unor produse proprii: acest fond susţine dezvoltarea cap-coadă a unor instrumente şi produse inspirate de nevoile pieţei.
  • Fuziuni şi Achiziţii: acestea vizează integrarea unor echipe software care îşi doresc un exit, sau au nevoie de o organizaţie gazdă alături de care să îşi valorifice competenţa tehnică şi ideile.

"În ultimii 5 ani, Fortech a investit susţinut, ajungând azi la aproximativ 13 proiecte de investiţii, care cumulează aproximativ 4 milioane de Euro (unele în progres). Am dobândit astfel o bază solidă de cunoştinţe tech şi de business şi o poziţie care ne permite să pornim oficial şi cu încredere pe drumul inovaţiei tech prin diverse forme de parteneriat. – a declarat Valentin Filip, Managing Director Product Investments în cadrul companiei.

Cele mai recente proiecte susţinute de Fortech, ca investitor principal sau unic, este startup-ul de medicină Telios, iar cea mai reuşită colaborare joint-venture la care compania participă este AIPERION. Cea din urmă a scos pe piaţă un produs în primul an de activitate, un instrument de control al riscurilor financiare, construit cu AI, adresat investitorilor instituţionali. Un produs de referinţă iniţiat în echipa Fortech este  Investory – un joc video care îi învaţă pe copii despre semnificaţia banilor. Exemplele selectate oglindesc capabilitatea şi seriozitatea companiei ca partener de dezvoltare şi investiţii.

Pe termen mediu, Fortech vizează să ajungă cu produse proprii noi pe piaţă, planifică să ajungă la aproximativ 15 investiţii în startup-uri, cu precădere în firme româneşti, şi să se alăture în 3-4 proiecte de tip joint-venture.

 

Verticalizarea şi extinderea serviciilor de dezvoltare software

În ceea ce priveşte externalizarea software-ului, Fortech continuă procesul de verticalizare cu scopul de a oferi focus, direcţie şi o valoare ridicată pentru fiecare industrie inclusă în planul strategic. Producţia industrială şi serviciile profesionale sunt noile sectoare luate în vizor. Acestea vin în completarea arilor de business existente, care au fost testate şi consolidate în ultimii ani: automobile, sănătate, fintech.

Compania continuă să acomodeze cererile clienţilor indiferent de sectorul acestora, însă cele 5 arii cuprinse în planul strategic de dezvoltare reprezintă o parte mai însemnată în business-ul Fortech şi beneficiază de investiţii suplimentare.

Împreună cu consolidarea abordării centrate pe verticală, compania îşi planifică debutul în zone noi de software de nişă, în viitorul apropiat.

 

Dincolo de serviciile tradiţionale de dezvoltare

Pentru a răspunde nevoilor clienţilor, cu un serviciu calitativ, organizaţia continuă să pivoteze constant modele noi de colaborare şi compoziţie a echipelor de proiect. Contextul dinamic al pieţei, în care viteza, agilitatea, calitatea, securitatea şi colaborarea primează azi în raport cu localizarea geografică, impune o adaptare agilă şi continuă.

„Fortech a crescut progresiv şi frumos. Astăzi ne poziţionăm cu tot mai multă încredere ca un partener tehnologic matur, agil, capabil să acompanieze un client în procesul de digitalizare. Am optat treptat pentru o implicare şi abordare consultativă în raport cu majoritatea clienţilor noştri, care este mai solicitantă spre deosebire de execuţia pur operaţională a unui proiect, dar şi mai satisfăcătoare; Participăm azi alături de clienţi mari în dezvoltarea unor produse software inovatoare; Ştim să dezvoltăm în regim „plug-and-play”, modalitate ce permite integrarea rapidă a software-ului dezvoltat de echipa noastră în ecosistemul software pre-existent al clientului; Ne însoţim clienţii în iniţiative strategice, ajutându-i să pivoteze aplicaţii noi pe măsură ce priorităţile lor de afaceri evoluează; şi suntem pregătiţi pentru următorul nivel de creştere.”- a adăugat Călin Văduva, CEO Fortech

Premiile şi recunoaşterile primite recent de companie fac dovada declaraţiilor emise de reprezentanţii grupului. În acest semestru, Fortech a devenit parte dintr-un grup select de 46 de furnizori de servicii preferat pentru Bosch, fiind selectat dintr-un total de peste 23.000 de furnizori ce compun reţeaua globală a clientului. Această realizare vine la scurtă vreme după ce în primul trimestru, Fortech a fost clasat de cea mai reprezentativă organizaţie internaţională de outsourcing (IAOP) printre cei mai buni 100 de furnizori de servicii software din lume. Anterior, compania a fost poziţionată în topurile EY, Forbes sau Deloitte.

Acestea sunt susţinute de un câştig semnificativ de piaţă reflectat de venitul mediu de creştere de 15% din ultimii 5 ani.

 

Organizaţia se pregăteşte pentru următorul capitol de creştere

Dezvoltarea continuă a culturii şi expertizei tehnice critice, împreună cu o abordare matură a procesului de recrutare şi un model de guvernanţă adecvat sunt elementele care au constituit coloana vertebrală ce dă stabilitate companiei. Organizaţia redefineşte acum aceşti factori critici în acord cu intenţiile de creştere cuprinse în noul plan strategic.

Astfel, Fortech numeşte lideri executivi dedicaţi în toate domeniile strategice cheie şi redefineşte structurile decizionale, consultative, executive şi operaţionale pentru a asigura claritate şi transparenţă asupra modului de implementare a noului plan. Cele mai însemnate modificări includ numirea primului director al diviziei de investiţii Fortech Investments, un Chief IT& Security Officer şi un lider dedicat pentru fuziuni şi achiziţii, fiecare responsabil să conducă procesul de transformare în domeniul aferent.

Alexandra Achim, CHRO Fortech a menţionat - „Călătoria Fortech de până acum a fost o căutare neîntreruptă a excelenţei în domeniul dezvoltării software. Am ales o abordare care se învârte în jurul ideii de adaptabilitate, învăţare continuă şi testare timpurie la nivel de compoziţie a echipelor. Acest lucru ne-a ajutat să navigăm şi să ţinem pasul cu cerinţele schimbătoare ale pieţei în care activăm. Aşa am ajuns de la 5 la 10, şi apoi la peste 900 de angajaţi şi colaboratori. Ne angajăm acum cu mare entuziasm într-un nou ciclu de creştere.”

Compania va intensifica angajările pentru a susţine noul plan strategic. În prezent, organizaţia are peste 100 de posturi deschise pentru ingineri software, în special experţi în tehnologii precum Java, .NET, React, Angular, Full-Stack, C / C ++, DevOps, testare şi automatizare. Aceste oportunităţi sunt disponibile în sediul central din Cluj-Napoca, precum şi în birourile sale regionale din Iaşi, Oradea şi Braşov. Compania este, de asemenea, deschisă pentru colaborări la distanţă şi colaborări independente cu freelanceri. În 2021, Fortech s-a clasat pe locul 69 în cei mai doriţi 100 de angajatori din România într-un studiu naţional reprezentativ realizat de Catalyst.

 

Despre

Fortech este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii software din regiunea Transilvaniei, cu birouri regionale în Iaşi, Oradea şi Braşov, şi un număr de 900 de angajaţi şi colaboratori. Compania se bucură de recunoaşterea IAOP, EY, Forbes şi a fost inclusă în mod repetat în topul Deloitte, ce clasează companiile cu cea mai rapidă creştere din Europa Centrală şi de Est. Recent, Fortech a fost selectat de Bosch în lista furnizorilor preferaţi, la nivel global.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO