Companii

Pagina Verde. Sistemul Garanţie-Returnare, la patru ani de la iniţiere: mingea este acum în curtea statului. „Ne dorim să finalizăm cât mai repede această etapă birocratică“, spun producătorii de băuturi

Pagina Verde. Sistemul Garanţie-Returnare, la patru ani...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

19.06.2022, 15:30 461

♦ Reprezentanţii producătorilor de băuturi şi ai comercianţilor, iniţiatorii SGR în România, spun că gestionarea în exclusivitate de către stat ar putea afecta funcţionarea eficientă a sistemului.

Demersurile pentru implementarea Sistemului Garanţie-Returnare au ajuns acum în dreptul statului român, care trebuie să permită constituirea administratorului care va gestiona sistemul.

Săptămâna trecută a fost pus în dezbatere un proiect de modificare a Hotărârii de Guvern 1074/2021 care reglementează Sistemul de Garanţie-Returnare, în care se specifică faptul că, în situaţia în care administratorul SGR nu poate fi constituit în termen de 120 de zile din orice motiv, administratorul SGR va putea fi constituit având ca unic acţionar statul român. Reprezentanţii producătorilor de băuturi şi ai comercianţilor, iniţiatorii SGR în România, spun însă că nu sunt de acord cu această idee şi că o asemenea măsură ar putea afecta funcţionarea eficientă a sistemului.  „Pentru a putea fi eficient şi sustenabil pentru toate părţile implicate, SGR trebuie să fie un instrument independent, privat, care să poată să îndeplinească ţintele foarte ambiţioase de colectare în numele producătorilor. Noi am avut mereu un dialog deschis cu toate părţile implicate, inclusiv cu ministerul. Ne-am încadrat în toate termenele impuse de legislaţie, am reuşit (după un efort considerabil) să depunem dosarul de acreditare în numele RetuRO în data de 4 martie“, spun reprezentanţii producătorilor de băuturi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO