Companii

Palplast va investi 3,5 mil. euro in productie

17.03.2008, 20:07 96

Producatorul de tevi din polietilena (PE) Palplast, detinut de grupul Rompetrol, intentioneaza sa construiasca inca doua centre de productie, unul in Romania si unul in strainatate, in cadrul unui program de investitii de circa 5 mil. dolari (3,5 mil. euro) pentru urmatorii 2-3 ani. Compania detine in prezent doua unitati de productie la Sibiu si in localitatea Calarasi.
"Compania ar putea realiza in urmatorii 2-3 ani investitii totale de aproximativ 5 milioane de dolari atat pentru achizitia de noi utilaje, cat si pentru dezvoltarea de noi centre de productie. In prezent, studiem posibilitatea deschiderii a doua noi centre de productie, unul in Romania si unul in strainatate. In functie de rezultatele studiilor de fezabilitate, se va putea stabili exact suma necesara investitiilor si perioada de executie", a declarat pentru ZF Sever-Costin Cobianu, directorul general al Palplast.
Unul dintre factorii care i-au determinat pe reprezentantii Palplast sa ia in considerarea deschiderea a doua noi fabrici este valoarea ridicata a costurilor de transport, care nu permit derularea exportului pe distante mari.
Palplast are o capacitate de productie totala de 9.000 de tone de materie prima prelucrata, dintre care 6.000 de tone sunt la fabrica din Sibiu. Consumul de tevi din polietilena se ridica in prezent la circa 50.000 de tone, respectiv 80-90 de milioane de euro, in crestere cu circa 10-12% fata de anul precedent, potrivit datelor oferite de Palplast.
"Piata pe care activam are un potential foarte mare, insa uneori este fluctuanta. Depindem foarte mult de banii alocati pentru reabilitarea si extinderea retelelor de apa si gaze", spune Cobianu. Unul dintre cele mai mari contracte ale companiei, in valoare de 2,2 mil. euro, a fost semnat anul trecut cu compania de constructii britanica Mivan Kier, prin care va furniza teava si fitinguri din PE pentru reabilitarea si introducerea de retele de alimentare cu apa in 24 de localitati.
Palplast produce tevi din PE pentru retele de apa si gaze, fitinguri si subansambluri din PE pentru distributie gaze combustibili si retele de apa, sisteme de irigatii din polietilena si tevi din PE pentru transportul de titei.
De altfel, compania este singurul producator de tevi din PE pentru transportul de titei, produse care reprezinta circa 10% din vanzarile companiei. "Suntem singura companie care a inceput un studiu despre folosirea tevilor din polietilena pentru transportul de titei si distribuim produse pentru toti transportatorii de titei de pe piata locala", spune Cobianu. Compania a incheiat in 2007 un contract pe doi ani cu societatea Petrom pentru furnizarea de tevi pentru transportul de titei.
Palplast estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa 8,3 milioane de dolari (5,5 mil. euro), in crestere cu circa 27% fata de anul precedent.
La aceasta valoare se va adauga si cifra de afaceri din Moldova, care va ajunge la 3,6 mil. dolari (2,4 mil. euro), in crestere cu 22%.
Unul din factorii de crestere ar putea fi vanzarile de sisteme de irigatii, care au inregistrat cresteri record anul trecut. "In 2007 ne-am concentrat pe vanzarile de sisteme de irigatii, care au crescut cu circa 300% fata de 2006, datorita investitiilor din agricultura. Practic, am reluat productia de tevi pentru irigatii, care ne asigura in urma cu cativa ani chiar si 50% din vanzari", afirma Cobianu.
Palplast a fost infiintata in 1994 si are in prezent 120 de angajati, urmand ca pana la sfarsitul anului numarul salariatilor sa ajunga la 200, potrivit unui anunt recent al omului de afaceri Dinu Patriciu, fondatorul Rompetrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO