Companii

Paradoxul României: economia se dezvoltă în pofida provocărilor, iar asta pentru că investitorii vor să fie aici

Paradoxul României: economia se dezvoltă în pofida...

Autor: Cristina Roşca

14.02.2024, 00:07 803

România este deja o piaţă mare în regiunea Europei Centrale şi de Est, însă e loc în continuare de creştere şi de dezvoltare, e de părere Victoria Zinchuk, directorul BERD pentru România.

„Economia locală o duce mai bine decât economia altor ţări, dar riscuri şi fragilităţi există. Înainte să vin în România am citit un articol care se numea Romania's Paradox, a cărui concluzie era că aici economia se dezvoltă în pofida provocărilor. Iar asta pentru că investitorii vor să fie aici, existând interes clar pentru sectoare precum energie şi banking. Plus că afacerile româneşti, IMM-urile, ajung la maturitate, vine mo­mentul schimbării de generaţii, aşa că loc de consolidare există“, explică Victoria Zinchuk, prezentă la un eveni­ment pe M&A al companiei de audit şi consultanţă EY.

Totodată însă, adaugă şi executivul BERD, e loc de dezvoltare şi pentru companiile româneşti dincolo de graniţă. „E nevoie de investitori români care să se dezvolte prin achiziţii (în România, dar nu numai – n. red.). Banca Transilvania e un exemplu în acest sens, dar e nevoie de mai mulţi“, a spus şi Peter Latos, partener şi head of strategy and transactions în cadrul companiei de audit şi consultanţă EY.

În 2022 şi 2023 s-a văzut o creştere a apetitului în acest segment (tranzacţii domestice), dar asta şi în contextul unei pieţe globale în scădere (cu investitori străini mai prudenţi - n. red.).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO