Companii

Patru companii care nu au reuşit să ia bani de la Ministerul Economiei pe noua schemă de ajutor de stat au mers cu proiectelela Finanţe şi au obţinut 60 mil. euro

Patru companii care nu au reuşit să ia bani de la...

Autor: Cristina Roşca

14.09.2023, 00:08 1558

În total, sunt 16 companii care au aplicat pe ambele scheme de ajutor de stat Dintre acestea, una a primit bani de la Ministerul Economiei, iar patru de la Finanţe, pe schema veche de ajutor de stat.

Holcim (producător de ciment), Antibiotice (pro­ducător de medicamente), 595 Solutions (componente metalice) şi Trutzi (pro­ducător de fier forjat) au primit în acest an aprobarea de la Ministerul de Finanţe pentru a accesa ajutor de stat în valoare de 58 mil. euro, bani ce vor fi folosiţi pentru a demara proiecte de investiţii de 150 mil. euro în total.

Aceleaşi firme depuseseră proiectele şi pe schema de ajutor de stat HG nr. 959/2022 de la Ministerul Economiei, dar nu s-au încadrat în limita de buget.

„Sunt în total 16 companii care au aplicat pe ambele scheme de ajutor de stat. Printre acestea regăsim atât multinaţionale precum

Coca-Cola şi Knauf, cât şi firme româneşti ca Antibiotice şi Trutzi“, spune Iulian Sorescu, expert în ajutoare de stat, consultant financiar şi de business în cadrul casei de avocatură Noerr. El adaugă că, din punct de vedere legal, o companie poate cere finanţări nerambursabile din mai multe programe de finanţare pentru acelaşi proiect de investiţie. Totuşi, ea nu poate beneficia de finanţare decât dintr-o singură sursă.

Dintre cele 16 companii, doar proiectul Andres Rob Construct a fost aprobat de Ministerul Economiei, restul fiind respinse pe baza epuizării bugetului disponibil.

Din cele 15 companii rămase în analiză, patru au fost ulterior aprobate de Ministerul de Finanţe, conform datelor disponibile la finalul lunii iunie 2023, acestea fiind Antibiotice, Trutzi, 595 Solutions şi Holcim.

Ministerul de Finanţe a aprobat în total în primele şase luni din acest an ajutoare de stat în valoare de aproape 200 mil. euro, bani ce vor merge către 11 companii locale.

„Compania Antibiotice urmăreşte atragerea surselor de finanţare pentru realizarea programului de investiţii aferent Planul de afaceri 2023-2030, The Future Together . Pentru maximizarea şanselor de a obţine o finanţare, acelaşi proiect poate fi depus în cadrul mai multor apeluri de proiecte“, au confirmat şi oficialii Antibiotice solicitării ZF.

Iulian Sorescu spune că ambele sesiuni de ajutor de stat deschise în 2022 au fost suprasubscrise, fapt ce atrage atenţia asupra volumelor din ce în ce mai mari de investiţii şi a bugetelor de ajutor de stat subdimensionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO