Companii

Pe distributie si farmacii, 95% din afacerile grupului Richter vin din Romania

Pe distributie si farmacii, 95% din afacerile grupului Richter vin din Romania
09.05.2010, 23:14 63

Grupul ungar Gedeon Richter a inregistrat in primele trei luniale acestui an afaceri de 40,7 mil. euro pe piata locala, increstere cu 10,9% comparativ cu perioada similara a anului trecut.Grupul ungar este singurul de pe piata locala cu o activitateintegrata, adica este prezent cu activitati atat la nivel deproductie (opereaza fosta fabrica Armedica de la Targu-Murescumparata inainte de 2000), cat si la nivel de distributie siretail (retelele operate fiind construite de-a lungul timpului prinachizitii).
Cea mai mare activitate pe piata romaneasca este cea de distributiesi retail, afacerile pe acest segment fiind de 36,6 mil. euro, cu7,3% mai mari fata de acelasi interval din 2009. "Aproximativ 95%din cifra de afaceri a segmentului de distributie si retail a fostrealizata de subsidiarele din Romania, restul fiind facturat inprincipal de diviziile din regiunea CIS (Comunitatea StatelorIndependente - n.red.). Cresterea cifrei de afaceri din Romania de7,3% in primul trimestru reflecta in principal aprecierea monedei",se arata in raportul companiei.
Grupul ungar opereaza o retea de 120 de farmacii, iar la nivel dedistributie o companie rezultata in principal din fuziunea dintreDita Import Export si PharmaFarm, cumparate in 2006, respectiv2007.
Pe de alta parte, vanzarile de farmaceutice au fost de 7,5 mil.euro, in crestere cu 27,1% in primele trei luni din acest an.
"De la 1 octombrie 2009 Guvernul a introdus majorari semnificativeale termenelor de plata. Simultan Guvernul a implementat un sistemde claw back (prin care producatorii contribuie cu 5-12% dinvanzari la bugetul Sanatatii - n.red.), dar care nu a fost incaimplementat", se mai arata in raportul Gedeon Richter.
Pentru a compensa toate aceste masuri defavorabile, autoritatile auimplementat o crestere de 6,25% a preturilor medicamentelor in lei,mai scrie in raport.
Piata de medicamente a crescut in primul trimestru cu 21,4%, la602,1 mil. euro, evolutie sustinuta de produsele cu prescriptie siretail, potrivit datelor firmei de cercetare a pietei IMS HealthRomania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO