Companii

Pe zece şantiere de malluri şi clădiri de birouri din Bucureşti noul an a început în forţă. Investiţiile depăşesc 800 mil. €

Cum se prezintă la începutul anului şantierele de malluri şi birouri din Bucureşti. GALERIE FOTO

Cum se prezintă la începutul anului şantierele de malluri şi birouri din Bucureşti. GALERIE FOTO

Autor: Cristi Moga

08.01.2015, 00:05 3839

Investiţiile imobiliare înaintează şi pe timp de iarnă, cel puţin pe şantierele viitoarelor centre comerciale din estul Capitalei şi ale clădirilor de birouri din nordul oraşului, în condiţiile în care jucătorii din aceas­tă piaţă par a lăsa în urmă criza.

Ziarul Financiar a luat la pas la începutul acestui an zece dintre cele mai importante proiecte imobiliare afla­te în lucru în Bucureşti şi a găsit activitate pe fiecare şantier, deşi temperaturile au fost negative sau uşor peste limita îngheţului.

La proiectul Mega Mall din Pantelimon, a cărui deschidere a fost programată pe 23 aprilie, lucrările se desfăşoară acum în special în interior, la amenajarea magazinelor şi a spaţiilor comune, în timp ce la exterior mai este activitate în zona intrării principale şi la terasa dinspre şoseaua Pantelimon.

În schimb, pe şantierul viitorului mall ParkLake Plaza din Titan, câteva zeci de muncitori pregăteau turnarea radierului, în condiţiile în care proiectul grupurilor Sonae Sierra şi Caelum Development are programată finalizarea în 2016.

Al treilea proiect de centru comercial activ în Bucureşti, Veranda din zona Obor, este încă în stadiul de pregătire a terenului, inaugurarea fiind programată tot în 2016.

În timp ce Mega Mall a fost construit de Bog’Art, pe şantierul ParkLake Plaza au intrat recent echipele austriecilor de la Stra­bag, iar la Veranda terenul fostei fabrici Prodplast este curăţat de firma Apolodor.

 

Birouri noi la Pipera şi Aurel Vlaicu

Zona din jurul staţiilor de metrou Aurel Vlaicu şi Pipera continuă să atragă investiţii în noi centre de afaceri, cinci proiecte fiind în prezent în diferite faze ale procesului de construire.

Cea mai avansată clădire este a doua clădire a proiectului Green Court, dezvoltat şi construit de grupul suedez Skanska. Imobilul cu o suprafaţă închiriabilă de 18.000 mp va fi livrat în cel de-al doilea trimestru al acestui an, iar Skanska îşi propune ca în acest an să înceapă lucrările şi la ultima clădire din Green Court.

Cel mai important şantier din zonă este însă Bucharest One, turnul dezvoltat de grupul Globalworth pe terenul fostului showroom auto Porsche Aviaţiei, un proiect de 23 de etaje care deocamdată a ajuns la înălţimea mallului Promenada lângă care se află. Viitor sediu al grupului Vodafone, Bucharest One va fi cel mai probabil livrat la începutul anului 2016, construcţia fiind realizată de grupul Bog’Art.

În aceeaşi zonă, vizavi de sediul Poliţiei Rutiere, şi grupul Portland Trust a început organizarea de şantier la proiectul Oregon Park. Terenul de patru hectare pe care vor fi ridicate trei clădiri de birouri de 70.000 mp a fost împrejmuit, iar primele utilaje ale firmei Apolodor au început să pregătească terenul pentru construcţie.

Tot în stadii incipiente sunt alte două clădiri de birouri ce vor fi ridicate vizavi de staţia de metrou Pipera, şi anume Hermes Business Campus II şi IRIDE Metroffice. Lucrările la structura subterană a proiectului Hermes BC II au fost începute de firma Octagon, în timp ce Immofinanz a desemnat firma austriacă Porr să construiască proiectul Metroffice, o dezvoltare de la care va porni întreaga reconfigurare a proiectului IRIDE.

Cele mai importante şantiere de birouri active care nu sunt situate în nordul oraşului sunt AFI Park din zona Politehnică şi The Landmark din apropiere de Piaţa Romană. În proiectul celor de la AFI în prezent se lucrează la amenajarea spaţiilor din cea de-a treia clădire, în timp ce structura clădirilor 4&5 a depăşit de curând nivelul gardului, lucrările fiind realizate de grupul israelian Danya Cebus.

La proiectul The Landmark, construit de firma Comnord, încă se lucrează la structura subterană, finalizarea celor trei clădiri fiind programată în 2016. În aceste condiţii, anul care tocmai a început se anunţă bun din perspectiva activităţii de pe şantiere, dar rezultatele finale se vor vedea mai mult în 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO