Companii

Penescu schimba strategia si duce reteaua Pic in locatii inchiriate

Penescu schimba strategia si duce reteaua Pic in locatii inchiriate

Cornel Penescu, unul dintre cei doi actionari ai Pic Group: Pana acum, noi am avut resurse financiare sanatoase, suntem destul de echilibrati in ceea ce priveste creditele bancare. Eu anticipez ca lucrurile vor reveni la normal, cel putin din punctul de vedere al dobanzilor bancare

27.10.2008, 18:18 29

"Am semnat deja contractul cu un dezvoltator imobiliar pentru un spatiu din interiorul unui parc de retail aflat la marginea Bucurestiului", a declarat Cornel Penescu, unul dintre cei doi actionari ai Pic Group, fara a dezvalui numele dezvoltatorului. Locatia este prima inchiriata de Pic, toate cele patru hipermarketuri detinute in prezent de catre retailer fiind pe terenuri aflate in proprietatea companiei. Schimbarea de strategie s-ar putea baza pe ieftinirea chiriilor in spatii comerciale, acesta fiind unul dintre efectele crizei financiare anticipate de retailerii de pe piata.

Anul viitor, grupul ar putea deschide doua hipermarketuri in locatiile unor dezvoltatori imobiliari, pe langa parcul de retail din Ploiesti construit de Pic printr-o investitie de 60 mil. euro. Penescu a mai precizat ca nu stie in acest moment daca cele doua locatii inchiriate vor fi finalizate in 2009, pentru ca dezvoltatorii reduc viteza de lucru, pe fondul crizei de pe piata financiara.
"Pana acum, noi am avut resurse financiare sanatoase, suntem destul de echilibrati in ceea ce priveste creditele bancare. Eu anticipez ca lucrurile vor reveni la normal, cel putin din punctul de vedere al dobanzilor bancare", a afirmat Cornel Penescu.
Fratii Cornel si Ilie Penescu au dezvoltat in 17 ani grupul Pic, cu afaceri de 150 mil. euro la nivelul lui 2007, 60% din aceasta valoare reprezentand vanzarile in re-teaua de hipermarketuri. Afacerile grupului se concentreaza in comert si industria alimentara, iar reteaua Pic ar putea fi estimata la 70-80 mil. euro, pe baza evaluarilor realizate pentru inregistrarea noilor unitati ca aport la capitalul social al companiei.
Pic va deschide pana la finele acestui an al 5-lea hipermarket al retelei, la Calarasi, in primul parc de retail al fratilor Penescu. Investitia in acest proiect este de circa 60 mil. euro, iar ponderea creditelor bancare in aceasta valoare este nesemnificativa, potrivit lui Cornel Penescu. Pic a atras si retailerul francez de bricolaj Bricostore in aceasta locatie. Anul viitor, Pic are planificata inaugurarea unui alt parc de retail, in orasul Ploiesti, in urma unor investitii de aproximativ 60 mil. euro.
La inceputul anului, Penescu estima ca 60-70% din suma investita in Calarasi si Ploiesti va fi atrasa de la banci, daca resursele proprii nu vor fi suficiente pentru a finaliza aceste proiecte.
Estimarile companiei indica o dublare a afacerilor in comert in 2008 fata de 2007, anul trecut vanzarile raportate fiind de 90 mil. euro.
Fratii Penescu detin si mai multe unitati de productie a alimentelor, Pic fiind unul dintre cei mai mari jucatori pe piata zaharului, pe care activeaza cu acelasi brand ca si in retailul modern.
"Cred ca in acest an nu vor fi scumpiri majore la alimente, pentru ca recolta a fost foarte buna in 2008, iar fluctuatiile monedei euro sunt acum in limite normale", anticipeaza Penescu. Din grupul Pic face parte si o firma de constructii, care a contribuit la ridicarea hipermarketurilor retelei.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO