Companii

Pentru producătorii de medicamente a venit scadenţa: Au plătit prima tranşă a taxei de clawback

Pentru producătorii de medicamente a venit scadenţa: Au plătit prima tranşă a taxei de clawback

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana David

28.02.2012, 18:42 1193

Producătorii de medicamente generice din România spun că luni au plătit prima tranşă a taxei de clawback, care reprezintă 17,2% din vânzări, dar pe care au contestat-o şi sunt gata să meargă în instanţă pentru a o schimba.

Această taxă se aplică numai în industria de medicamente, şi există în legislaţia română încă din 2009, autorităţile dorind ca prin aplicarea ei să controleze consumul de medicamente. Deşi există încă de atunci, abia acum îşi produce efectele din cauza unor neclarităţi fiscale, care însă au fost eliminare de la 1 octombrie 2011.

Practic, prima tranşă plătită luni de către producătorii de medicamente este aferentă trimestrului patru al anului 2011 şi s-a calculat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ca o diferenţă între consumul înregistrat de medicamente şi bugetul alocat pentru acestea.

Această diferenţă este de aproape 500 mil. lei (119 mil. euro), potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de medicamente Generice din România (APMGR), bani care vor fi plătiţi de toţi producătorii. În funcţie de această diferenţă, statul a calculat, printr-o formulă complexă, un coeficient, care pentru trimestrul patru al anului trecut este de 17,2% şi care se aplică vânzărilor. Trimestrial acest procent se va modifica în funcţie de consumul de medicamente.

Ideea taxei de clawback a apărut în 2009, în ultimele zile de mandat ale ministrului Ion Bazac, care afirma la acea vreme că sistemul era utilizat în state precum Italia, Polonia, Olanda, Ungaria, Belgia, Marea Britanie, Portugalia, Irlanda sau Franţa. În Franţa, spre exemplu, companiile plătesc clawback dacă într-un an creşterea lor este mai mare decât cea a pieţei.

De ce sunt nemulţumiţi producătorii

Producătorii de medicamente generice (medicamente mai ieftine, care intră în producţie în momentul în care expiră patentul unui produs original) contestă această taxă deoarece sunt nevoiţi să plătească la preţurile cu care produsele ies din farmacii. Acestea sunt mai mari decât preţurile proprii, deoarece includ adaosurile de distribuţie, de farmacie şi TVA.

Totodată, APMGR contestă datele de la care a plecat calcul acestei taxe, deoarece spun că CNAS nu a făcut publice informaţiile legate de consum.

O a treia nemulţumire a producătorilor de medicamente generice este legată de faptul că ei au plătit această taxă, dar nu au încasat încă banii din produsele vândute.

Banii pentru medicamentele vândute de farmacii în trimestrul patru al anului 2011 vor fi încasaţi abia la finalul acestui an - începutul anului 2012. Companiile afirmă că nu taxa "reprezintă o povare fiscală mare" care ar putea determina o reevaluare a portofoliului, astfel spus companiile ar putea să renunţe la vânzarea anumitor medicamente.

Niciuna dintre companiile prezente ieri la conferinţa de presă organizată de APMGR nu a dorit să precizeze valoarea plătită efectiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO