Companii

Perioada de înfiinţare a unei firme va fi redusă de la 10 zile la doar trei zile din februarie

 Perioada de înfiinţare a unei firme va fi redusă de la 10 zile la doar trei zile din februarie

Autor: Mirabela Tiron

31.01.2012, 12:10 424

Andreea Vass Paul, Consilier de Stat al Prim-Ministrului, a transmis că începând cu 6 februarie 2012 perioada de înfiinţare a unei societăţi va fi diminuată de la 10 zile la 3 zile.

"Întrucât ne aflăm abia pe locul 63 în lume din perspectiva uşurinţei de a deschide o afacere, conform raportului Doing Business 2012, am luat măsurile necesare pentru simplificarea procedurilor", a transmis Andreea Vass Paul.

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului introduce un nou sistem informatic integrat, prin care antreprenorul poate depune toate documentele necesare înfiinţării unei societăţi online, fără costuri financiare suplimentare şi cu economie substanţială de timp. Antreprenorul va trebui să se prezinte în persoană la Oficiile Registrului Comerţului sau la notar doar pentru obţinerea specimenului de semnătură.

Plata online a tuturor taxelor pentru înregistrarea firmei este posibilă din acest an prin "Sistemul electronic de procesare a plăţilor online la ONRC".

În România sunt doar 24 de firme la mia de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 42 de firme. "Modernizarea economiei reclamă mai mult apetit pentru libera iniţiativă şi asumarea riscului pentru deschiderea unei afaceri. Ea necesită însă şi un cadru procedural prietenos".

Durata de eliberare a documentelor necesare s-a scurtat, potrivit ei.

"Dacă până acum documentul doveditor pentru existenţa sediului social era eliberat în 5 zile, astăzi antreprenorul poate dispune de acesta în maximum 24 de ore. Cererile însoţite de documentaţia completă depuse în prima jumătate a programului de lucru ANAF se soluţionează în aceeaşi zi, iar cererile depuse în a doua jumătate a programului de lucru se soluţionează cel târziu în prima jumătate a programului de lucru din ziua imediat următoare"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO