Companii

Petrolul întrerupe şedinţele de Guvern: Petrom ar putea explora cu 5 ani mai mult în Marea Neagră alături de Exxon

Petrolul întrerupe şedinţele de Guvern: Petrom ar putea explora cu 5 ani mai mult în Marea Neagră alături de Exxon

Autor: Roxana Petrescu

20.07.2011, 15:24 1245

Şedinţa de miercuri a Guvernului a fostîntreruptă şi va fi reluată la ora 17.00, interval în care va fianalizat un proiect de hotărâre privind prelungirea cu cinci ani aperioadei totale de 30 de ani în care OMV Petrom are drept deexplorare în perimetrul Neptun din bazinul Mării Negre, potrivitMediafax.

Gigantulpetrolier american ExxonMobil alături de Petrom, cea mai marecompanie din România, au avut la începutul lunii iunie o întâlnirecu preşedintele Traian Băsescu în care cele două companii şi-auprezentat planurile de investiţii pentru următorii ani în ceea cepriveşte explorarea hidrocarburilor din Marea Neagră în perimetrulNeptun.

Americanii de la Exxon au semnat la sfârşitulanului 2008 un acord de explorare cu Petrom pentru porţiunilesituate la adâncimi mari din Marea Neagră. Potrivit acestui acord,Exxon îşi va asuma 50% din riscuri, 50% din investiţiile necesareşi va intra în posesia a 50% din producţia rezultată în cazul încare explorările vor avea succes.

Lucrările de explorare ale celor două companii auînceput în august 2009 şi s-au realizat pe suprafaţa perimetruluiNeptun, unul dintre cele două perimetre offshore pe care le arePetrom. Hidrocarburile extrase din adâncurile Mării Negrereprezintă circa 17% din întreaga producţie de petrol şi gaze pecare Petrom o realizează în România.

Perimetrul Neptun are o arie de 9.900 kilometripătraţi în zone cu adâncime a aperi mării cuprinse între 50 şi1.700 de metri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO