Companii

Petromidia va renunta la producerea si distributia de energie

07.05.2003, 00:00 32

Grupul petrolier privat Rompetrol intentioneaza sa transfere catre un investitor CET Midia si reteaua de distributie de electricitate aflata in proprietatea rafinariei Petromidia, potrivit lui Eric Chis, directorul general al Rompetrol Rafinare Complex Petromidia.
"Grupul Rompetrol nu-si doreste sa fie operator de centrale electrice. La ora actuala, Rompetrol SA detine circa 43-44% din CET Midia si va ajunge la o participatie de 51%, probabil, pana in luna septembrie. Ne gandim in acest moment la o investitie de tip BOT (n.r - Construieste Opereaza Transfera) si suntem in discutie cu OMV Cogenerare si cu alti investitori din domeniul energetic", a declarat pentru Ziarul Financiar Eric Chis,directorul general al Rompetrol Rafinare Complex Petromidia. OMV Cogenerare este o divizie specializata pe proiecte de cogenerare (producere simultana de energie electrica si termica) a grupului petrolier austriac. In prezent, actionarul majoritar al CET Midia este Ministerul Industriilor si Resurselor.
"Tot in aceasta schema, noi vrem ca in capitalul social al CET Midia sa intre si reteaua de distributie a electricitatii detinuta de Petromidia. Investitorul ce va prelua astfel centrala si reteaua de distributie de electricitate va fi operator si va face investitiile necesare pentru retehnologizare sau mentenanta, urmand sa-si recupereze investitiile din operare. Petromidia va plati ceea ce consuma ca orice client", explica directorul general al Petromidia.
In prezent, printre activele rafinariei Petromidia se afla si o retea de distributie de electricitate care asigura alimentarea cu energie pe intreaga platforma industriala Midia, inclusiv pentru Petromar si pentru Portul Midia, potrivit reprezentantilor companiei.
"Am solicitat licenta de furnizare si distributie de electricitate Autoritatii nationale de reglementare in domeniul energiei electrice si termice pentru ca oricum aveam un monopol natural in ceea ce priveste distributia de energie catre alti consumatori din zona", a mai spus Chis.
In ceea ce priveste centrala electrica Midia, discutiile dintre oficialii Rompetrol si potentialii investitori continua, nefiind selectat inca un partener sau detaliile proiectului.
"In starea actuala, CET Midia este un morman de fiare, centrala fiind de conceptie ruseasca, ridicata prin anii 70. Pentru a fi functionala, este nevoie de o centrala noua. Cu cat o centrala are o putere instalata mai mare cu atat cheltuielile sunt mai mici", a spus Eric Chis.
In toamna anului trecut, grupul petrolier austriac OMV a preluat un pachet de 25% din actiunile grupului petrolier Rompetrol si s-a angajat sa faca investitii la rafinaria Petromidia. Valoarea tranzactiei este estimata la circa 50 mil. dolari.
Actiunile Rompetrol Rafinare Complex Petromidia sunt listate pe Rasdaq, ultima cotatie fiind de 40.000 lei pe actiune, pret la care capitalizarea ajunge la 88,7 milioane dolari.
Grupul petrolier privat Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, este un grup integrat cu operatiuni in Romania si in strainatate in domeniul explorarii si productiei de titei, rafinare si distributie (retail), a carui cifra de afaceri a fost anul trecut de aproximativ un miliard de dolari. In acest fel, grupul lui Dinu Patriciu este al doilea jucator ca marime de pe piata petroliera interna, dupa SNP Petrom. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO