Companii

Planul de afaceri al Elba Timisoara nu coboara sub 44 mil. euro

08.03.2009, 16:37 388

Producatorul timisorean de corpuri de iluminat Elba estimeaza ca in acest an va inregistra vanzari egale cu cele din 2008, cand cifra de afaceri a ajuns la 44 de milioane de euro.

Estimarile sunt realizate in functie de situatia comenzilor inregistrate de companie in prezent.
"Speram, pe termen scurt, sa nu coboram planul sub rezultatul anului trecut, de 44 de milioane de euro. Comenzile vin in proportii egale in continuare atat din domeniul auto, cat si din sectorul sistemelor de iluminat", a declarat Gheorghe Cocian, directorul general al Elba Timisoara.
Cel mai mare client al Elba pentru fabrica de blocuri optice auto este in continuare Dacia, pentru care furnizeaza sistemele de iluminare pentru gama Logan, dar si pentru viitorul SUV, care va fi lansat in toamna. Elba exporta blocuri optice pentru automobile atat in Rusia, cat si in tarile vestice, dar in volume mai reduse.
"Am produs faruri si pentru viitorul SUV. Activitatea fabricii pentru sectorul auto va depinde insa si de ce se intampla la Pitesti si de productia lor. Speram sa devenim si furnizor Ford in perioada urmatoare", a adaugat Cocian.
Ford va trebui sa caute, incepand cu anul viitor, furnizorii locali pentru productia modelului Ford Transit Conect ce va fi asamblat in uzina din Craiova, deoarece contractul de achizitie prevede un grad de integrare locala a productiei de peste 60%.
In acest an Elba urmareste transferarea activitatilor de productie de pe platforma de sapte hectare din centrul orasului Timisoara intr-o noua facilitate construita in parcul industrial Freidorf.
"Am construit deja prima hala, iar celelalte sunt aproape ridicate. Constructia a fost realizata rapid, pentru ca si la constructori exista presiuni acum si devin din ce in ce mai seriosi pe timp de criza. Investitia de 20 de milioane de euro a fost sustinuta din fonduri proprii, iar acum urmarim atragerea unui credit pe termen lung", a spus Cocian.
Terenul, evaluat anterior de ZF la 35 de milioane de euro, urmeaza sa fie vandut unui dezvoltator imobiliar, dar Cocian a specificat ca acest proces poate fi intarziat din cauza inghetarii pietei imobiliare, iar o vanzare poate fi realizata si peste doi ani.
Compania are patru fabrici care produc pentru cate un segment diferit. Prima unitate, cea de blocuri optice auto, produce pentru Dacia sau GM, a doua asambleaza corpuri de iluminat si proiectoare, iar a treia asambleaza scule si matrite folosite in industria corpurilor de iluminat. A patra sectie produce corpuri de iluminat public si presteaza servicii de mentenanta pentru sistemele de iluminat interior, exterior si stradal.
Elba Timisoara are in prezent aproximativ 1.000 de angajati. "Am avut in ultimele luni mici restructurari, acolo unde au fost cazuri de indisciplina sau de lipsa de performanta. Acum facem doar imbunatatiri de structura, dar facem si angajari in cazul personalului calificat. Cautam in continuare ingineri", a adaugat directorul general al companiei timisorene.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO