Companii

Porci romanesti in Ungaria si oi australiene in Romania?

10.05.2004, 00:00 55



Smithfield, cel mai mare producator de carne de porc din lume, isi continua expansiunea in Europa centrala si de est, negociind preluarea celui mai mare producator de mezeluri din Ungaria, Pick, conform presei ungare.



Smithfield a preluat recent 70% din activele fostului combinat de crestere a porcilor Com-Tim Timisoara de la Agrotorvis SRL, firma detinuta de un grup de investitori italieni. "Smithfield se afla intr- expansiune continua in Europa, iar aceasta noua mutare este foarte inteligenta. Dupa ce au aderat la Uniunea Europeana, Ungaria, Cehia si Polonia pot creste un numar limitat de animale iar distanta dintre Com-Tim si fabricile Pick din Ungaria este foarte mica", spune Ion Sipica, directorul executiv al producatorului de mezeluri Cris-Tim.



Planurile Smithfield sunt de a creste la Com-Tim circa 1 milion de porci/an, ceea ce i-ar transforma in cel mai mare producator de carne de porc din Romania.



Pick a avut anul trecut vanzari de peste 190 de milioane de euro si, in ciuda faptului ca exporta masiv catre statele din UE, in Romania vanzarile sale sunt nesemnificative.





Smithfield e interesat si de un producator mezeluri



Surse din industria carnii de porc sustin ca Smithfield si-a manifestat interesul si pentru un producator local de preparate din carne, insa, pana acum, fara nici un rezultat. "Pe piata romaneasca sunt trei-patru branduri foarte cunoscute care ar merita sa fie cumparate: Cris-Tim, Aldis, Campofrio si Angst. Este posibil ca Smithfield sa fi fost interesat de vreuna dintre aceste patru marci, insa nici unul dintre acesti producatori nu este dispus sa vorbeasca pe aceasta tema", spune Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), organizatie ce grupeaza marii producatori de mezeluri din Romania.



Minea, care este si presedintele producatorului de mezeluri Angst Ro, spune ca el nu este interesat sa vanda. "Eu nu vand, iar o posibila preluare a Tabco Campofrio nu mi se pare logica pentru ca Smithfield detine 15% din Campofrio Alimentacion Spania, compania mama a Tabco Campofrio", afirma Minea. Oficialii celorlalti doi producatori au spus, la randul lor, ca nu s-au aratat interesati in vanzarea afacerii lor.



Cu vanzari anuale de 9 miliarde de dolari, Smithfield este prezent pe piata europeana in Polonia unde detine cel mai mare producator de carne de porc Animex, in Spania unde are 15% din producatorul de preparate din carne Campofrio Alimentacion si in Franta unde detine SBS, un producator de mezeluri.



Minea sustine ca posibila achizitie a Pick de catre Smithfiled nu va avea nici un efect asupra producatorilor romani de preparate din carne, ci preluarea Com-Tim va influenta in bine piata romaneasca a carnii de porc. "In momentul de fata, Romania produce una dintre cele mai scumpe carni de porc din Europa, dar odata cu intrarea Smithfield pe piata romaneasca lucrurile cred ca se vor schimba", sustine presedintele ARC.





Dupa oi si vite in Australia



Minea spune ca probleme in aprovizionarea cu materie prima sunt intalnite si la carnea de vita si oaie. El s-a s-a aflat saptamana trecuta in Australia, unde a prospectat piata pentru un eventual import de carne de oaie si vita din aceasta regiune. "Piata australiana este scumpa, insa raportul dintre calitate si pret este cel mai bun. Daca nu ar exista taxele vamale la importul de carne de oaie si vita, materia prima din aceasta zona ar fi foarte buna", spune Minea.



Mihai Dumitriu, presedintele Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor de Ovine (PACERO), spune ca intentia celor de la Angst nu este un semnal de alarma pentru industria de crescatorilor de ovine, ci o incercare timida de prospectare a pietei. "Importurile de carne de oaie din Australia sunt posibile la fel de bine cum si cele de ceapa, rosii si castraveti. In Australia carnea de oaie este o marfa naturala. Ovinele cresc precum cangurii", afirma Dumitriu. Pe piata romaneasca au mai fost importate in perioada sarbatorilor de Paste miei din Australia. Dumitriu explica acest anomalii prin faptul ca unii crescatori interni de ovine "s-au trezit" sa alinieze preturile interne cu cele internationale.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO