Companii

POSTelecom ia un credit de 80 mil. dolari de la Banca de Export-Import a Chinei

21.07.2003, 00:00 48



Banca de Export-Import a Chinei va acorda un imprumut de 80 de milioane de dolari pentru achizitionarea echipamentelor necesare infrastructurii operatorului de telecomunicatii POSTelecom, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute presedintele Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), Gabriel Mateescu.



Creditul va fi acordat pe o perioada de 11 ani, cu un termen de gratie de 3 ani.



"Datorita echipamentelor tehnologice pe care le vom utiliza, tarifele noastre vor fi inferioare celor stabilite de RomTelecom", a afirmat Mateescu, care a adaugat ca serviciile de telefonie fixa si Internet vor fi furnizate, intr-o prima etapa, in orasele Bucuresti, Craiova, Cluj, Brasov, Iasi, Bacau si Constanta.



Segmentul de clienti vizat va fi, deopotriva, si cel rezidential (persoanele fizice) si cel al firmelor. De asemenea, primele servicii disponibile vor fi cele pe segmentul convorbirilor internationale, prin intermediul unor cartele preplatite.



Presedintele CNPR a precizat ca proiectul de infiintare a acestui operator a fost acceptat de Guvern.



"Din calculele noastre, veniturile POSTelecom in primii patru ani de activitate se vor ridica la 137 milioane de dolari", a spus Mateescu.



Presedintele CNPR a mai spus ca, in primii patru ani de activitate, necesarul de fonduri pentru inchirierea infrastructurii de la alti operatori, cele aferente promovarii serviciilor furnizate de POSTelecom sau salariile angajatiilor se ridica la 90 milioane de dolari.



Furnizorul echipamentelor POSTelecom va fi compania chineza Zhongxing Telecommunication Equipment (ZTE), care a castigat, recent, o licitatie internationala organizata de CNPR.



Compania POSTelecom va fi infiintata in perioada urmatoare, avand ca actionari Posta Romana, cu 80% din capital, Grupul Industrial Roman, cu 10%, Banca Comerciala Romana (BCR) - 5% si societatile de investitii financiare Banat-Crisana si Oltenia cu cate 2,5%.



Mateescu a mai spus ca Posta Romana va ceda pana la 30% din participatia sa firmelor China Unicom si ZTE, care intentioneaza sa devina actionari ai operatorului roman si vor sustine o parte din costurile operationale ale POSTelecom.



CNPR a consemnat in 2002 un profit brut de 449 miliarde de lei la un total al veniturilor de 4.941 miliarde de lei.



Piata telecomunicatiilor din Romania a fost liberalizata la 1 ianuarie 2003, cand a incetat monopolul RomTelecom pe segmentul serviciilor de telefonie fixa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO