Companii

Preturile la materiale de zidarie vor scadea cu 20%

21.04.2009, 00:00 397

Producatorul de materiale de constructii Siceram din Sighisoara mizeaza in acest an pe stagnarea cifrei de afaceri la 65 mil. lei, in cel mai optimist scenariu, in timp ce vanzarile companiei ar putea scadea cu 15%, pana la 55 mil. lei, daca situatia de pe piata constructiilor se agraveaza.

"Anul acesta estimam o cifra de afaceri intre 55 de milioane de lei, intr-un scenariu pesimist, si 60 de milioane de lei ponderat si 65 de milioane optimist. Principalul motiv consta in criza economica si rezultatele sunt destul de imprevizibile din cauza faptului ca nu se cunoaste la ora actuala amploarea reala a acesteia. Cert este ca pe primul trimestru rezultatele sunt in scadere. De asemenea este greu de anticipat cand si cu ce efect se va relua creditarea sau cand isi va plati statul datoriile pe 2008", a declarat Nicolae Neag, directorul comercial al Siceram.
Reprezentantii companiei estimeaza o scadere a preturilor in acest an cu pana la 20%. In prezent pretul pentru un metru cub de caramida se ridica la 240 de lei, mai mic cu 10% decat in vara anului trecut, in vreme ce un mp de tigla ceramica se vinde cu 24 de lei, acelasi pret ca anul trecut.
"La tigla mizez pe o mentinere a pietei la nivelul anului trecut si pe acest fond o crestere a vanzarilor Siceram. La caramizi cred insa ca va fi o scadere fizica de cel putin 15%, valoric poate chiar mai mult. Valoric, caramizile reprezinta 78% din vanzari, tiglele 18%, iar celelalte produse, ca de exemplu pardoseli pentru tavane si placaje rustice, cosuri de fum sau ghivece de gradina, restul de 4%. Noi ne vom concentra atentia pe toate produsele cu cerere, dar anul acesta este mai favorabil pentru tigle si finisaje rustice".
 
Maxim istoric in 2008
In 2008, Siceram a inregistrat o cifra de afaceri de 65,5 mil. lei (19,6 mil. euro), in crestere cu 20% fata de anul precedent. "Cea mai mare crestere se datoreaza faptului ca productia de zidarii a ajuns la un maxim istoric pe fondul cererii mari, in special pe primele trei trimestre. Si la invelitori am avut o usoara crestere, dar tinand cont ca linia tehnologica a inceput sa produca numai din luna iunie, rezultatele sunt irelevante", a adaugat Neag.
Siceram, companie privatizata prin metoda MEBO (achizitia de catre salariati si manageri), produce caramida si tigla ceramica pentru acoperisuri, iar in luna iunie anul trecut compania a pus in functiune o unitate de productie pentru invelitori pentru acoperis, investitie care s-a ridicat la circa 16 mil. euro.
In prezent capacitatea de productie a Siceram se ridica la 250.000 de metri cubi de caramida, respectiv 850.000 de metri patrati de tigla. In ceea ce priveste pietele de profil, Neag apreciaza ca cea de caramizi va scadea anul acesta cu cel putin 15%, valoric scaderea fiind chiar mai mare pe fondul scaderii preturilor, in timp ce piata de tigle ceramice se va mentine la nivelul din 2008. Anul trecut, piata de invelitori ceremice s-a ridicat la 180 mil. lei (49,1 mil. euro).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO