• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Companii

Primarul din Găeşti, Dâmboviţa: Arctic caută teren în oraş pentru a aduce aproape de fabrică producători de componente

Primarul din Găeşti, Dâmboviţa: Arctic caută teren în oraş pentru a aduce aproape de fabrică producători de componente

Arctic a exportat anul trecut frigidere şi congelatoare „made in Găeşti“ în valoare de 1,2 mld. lei (270 mil. euro)

Autor: Cristina Roşca

04.10.2016, 00:07 5221

Producătorul de electrocasnice Arctic deţine la Găeşti, judeţul Dâmboviţa o fabrică ce produce frigidere şi congelatoare şi unde lucrează circa 3.000 de salariaţi. Turcii vor să dezvolte însă producţia în România, motiv pentru care încearcă să aducă în apropiere şi producători de componente.

Grigore Gheorghe, primarul oraşului Găeşti din judeţul Dâmboviţa, spune că a purtat discuţii cu oficialii Arctic, aceştia având în plan să cumpere un nou teren în oraş pentru a aduce o serie de furnizori de componente în apropierea fabricii.

„Cei de la Arctic vor să mai cumpere un teren pentru dezvoltarea producţiei la noi în oraş. Eu le-am propus un teren de 10.000 mp pe care ei l-au văzut şi pe care îl vor pentru a aduce local doi furnizori de componente.“

Primarul oraşului dâmboviţean mai spune că această achiziţie a fost discutată în şedinţa Consiliului local, însă în primă instanţă nu a fost întrunită majoritatea pentru a fi aprobată. Pentru majoritate erau necesare 12 voturi pentru, şi au fost doar nouă. „Vom supune din nou la vot în următoarea şedinţă a consiliului. Dacă atragem doi-trei investitori înseamnă câteva sute de noi locuri de muncă.“ Grigore Gheorghe, primarul Găeştiului, mai spune că oraşul a avut noroc de investiţiile de până acum, în frunte cu Arctic, dar şi cu Mairon şi MecanPetrol. „Noi nu am avut pauză în activitatea industrială de până acum şi nici nu a trebuit să demolăm nimic, pentru că la noi s-a construit pe structura deja existentă.“

Decizia Arctic de a aduce în zonă furnizori vine în contextul în care compania are planuri să dezvolte cel puţin încă o fabrică în România, într-o localitate aflată în apropiere de Găeşti. Astfel, grupul turc Arcelik care deţine Arctic încearcă să dezvolte şi activităţi conexe în apropiere, respectiv să aducă o serie de furnizori pentru a uşura procesul de producţie. O situaţie similară a avut loc şi în industria auto, unde existenţa producătorilor auto Dacia şi Ford a atras câteva sute de componentişti. Astfel, în câţiva ani industria auto a ajuns să fie responsabilă pentru circa 50% din exporturile de 54 mld. euro ale României. Nu toate componentele realizate local rămân pentru a fi folosite de Dacia şi Ford, o parte din ele luând drumul Germaniei sau al altor state cu industrii auto puternice.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107