Companii

Primul mall Gold Plaza, gata in septembrie 2010: Va finanta Immoeast si al doilea mall in Baia Mare?

Primul mall Gold Plaza, gata in septembrie 2010: Va finanta Immoeast si al doilea mall in Baia Mare?

Eran Socher, managing director al Futureal: Intervalul dintre octombrie 2008 si aprilie 2009 a fost unul de teama pentru retaileri, dar consideram ca aceasta perioada a trecut.

27.09.2009, 18:02 265

Structura mallului Gold Plaza din Baia Mare a fost ridicata, iarcompaniile Futureal si Immoeast, care dezvolta impreuna acestproiect, spun ca inaugurarea centrului comercial de 97 milioane deeuro este programata pentru luna septembrie a anului viitor.

Mallul este dezvoltat de catre compania maghiara Futureal, daraustriecii de la Immoeast ar urma sa devina proprietari aiproiectului in momentul finalizarii.

Pe de alta parte, Immoeast si-a asumat in urma cu doi anifinantarea si cumpararea unui al doilea proiect din Baia Mare,Radius, dezvoltat de compania RED Management Capital, la carelucrarile nu au fost deocamdata incepute.

"Sunt aproape sigur ca am reusit sa inchidem orasul pentru altedezvoltari. In opinia noastra, acest mall va acoperi nevoileorasului pentru urmatorii cinci-zece ani. In plus, bancile nu suntinteresate sa finanteze in aceasta perioada alte proiecte", adeclarat Gabor Futo, CEO si actionar al companiei Futureal,raspunzand la intrebarea daca Immoeast va finanta constructia unuial doilea proiect in oras.

Reprezentantii Immoeast prezenti la evenimentul de finalizare astructurii mallului Gold Plaza au refuzat sa comenteze pe aceastatema.

Dezvoltatorii de centre comerciale au devenit mult mai atenti inceea ce priveste inceperea de noi proiecte, dupa ce piata ademonstrat ca o serie de orase nu pot sustine vanzarile din douasau mai multe proiecte de retail.

Baia Mare este un oras cu circa 140.000 de locuitori in carefunctioneaza in prezent un hipermarket Real, cu o galeriecomerciala, si au mai fost anuntate alte doua proiecte - AtriumCenter si Radius - la care lucrarile nu au fost inca incepute.

"Este greu de crezut ca in conditiile actuale de piata si tinandcont de experienta din alte orase, dezvoltatorii vor mai incepe incurand constructia unui al doilea centru comercial in Baia Mare,dupa ce va aparea Gold Plaza. Daca pana anul trecut dezvoltatoriisi bancile se aventurau, acum toti vor sa mearga la sigur, astfelca nu cred ca vom mai intalni curand o noua situatie ca la Suceava,unde sunt trei centre comerciale intr-un oras mic", a comentat siGeorgiana Andrei, directorul departamentului de retail al firmei deconsultanta imobiliara Colliers International, agentul deinchiriere al proiectului.

Criza financiara a facut ca retailerii sa fie reticenti inclusivpentru ocuparea primului centru comercial din oras.

"Intervalul dintre octombrie 2008 si aprilie 2009 a fost unul deteama pentru retaileri, dar consideram ca aceasta perioada atrecut", spune Eran Socher, managing director al Futureal.

"Din informatiile noastre, salariul mediu lunar este sub 300 deeuro in Baia Mare", a spus Georgiana Andrei de la Colliers.

Printre viitorii chiriasi ai mallului Gold Plaza din Baia Marese numara Altex, Deichmann, New Yorker sau operatorul decinematografe Cinema City, dezvoltatorii fiind in prezent innegocieri cu un operator de hipermarket care va deschide in cadrulproiectului.

Mai mult de jumatate din bugetul de 97 mil. euro al proiectuluia fost deja investit, banca finantatoare fiind MKB Bank.

Compania maghiara Futureal mai este implicata si in dezvoltareaansamblului rezidential Cordia din Baneasa, format din 112apartamente a caror finalizare este programata pentru septembrie2010.