Companii

Producatorii de oua, dati peste cap de concurenta si scumpirea cerealelor

09.07.2003, 00:00 513


Concurenta din ce in ce mai mare, pretul mic al produselor vandute si scumpirea materiei prime-cerealele- i-au dat peste cap pe producatorii de oua. Reprezentantii grupului Toneli, unul din principalii jucatori de pe piata, afirma chiar ca este posibil sa abandoneze investitiile pe care le-a realizat pana acum.



"Situatia este foarte proasta, este dezastru," a spus Elie Joseph Zogheib, director general al Toneli Group. El a precizat ca majoritatea producatorilor de pe aceasta piata au obtinut pierderi in prima jumatate a anului, cauza fiind cerealele scumpe (din cauza secetei) si preturile mici ale oualor, cauzate de supraproductie.



"Au mai spus ca se retrag, dar deocamdata nu au facut nimic in acest sens," a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pui din Romania (UCPR).



Van a adaugat ca situatia este "proasta" pentru toata lumea, iar producatorii existenti au vandut cu aproape 60% sub pret, in prima jumatate a anului.



"Din aceasta cauza, multi producatori se gasesc in situatie de faliment. De vina pentru acest lucru este oferta prea mare existenta pe piata, pentru ca toata lumea a produs mai mult decat a fost consumul," a spus Van.



Toneli, care a fost primul producator de pe piata in 2002, cu o productie de 27.411 tone, conform UCPR, nu pare totusi dispus sa recurga totusi la o solutie radicala.



Dimpotriva, compania urmeaza sa inaugureze catre sfarsitul lunii august, dupa prima recolta, o ferma de produse ecologice, prima de acest fel din Romania.



Planurile de investitii pe acest an ale companiei sunt estimate a fi intre trei si patru milioane de dolari, o parte din ei fiind dedicati fermei ecologice.



Produsele alimentare ecologice sau biologice, cum mai sunt ele cunoscute, sunt acele produse in compozitia carora nu intra chimicale sau, in cazul de fata, pasarile sunt hranite cu produse naturale. De asemenea, gainile crescute in aceasta ferma trebuie sa aiba la dispozitie cate un metru patrat in aer liber.



De fapt, situatia cu care se confrunta producatorii de oua nu este noua. Anterior, Zogheib afirmase ca, in general, piata este suprasaturata in perioada de vara, iar pretul scade la jumatate.



Singurele perioade in care pretul creste sunt cele din preajma sarbatorilor de Pasti si Craciun, cand de castigat nu au neaparat producatorii, ci vanzatorii en- gros din piete.



Anul trecut, Toneli Group a avut o cifra de afaceri de 22 milioane de dolari, in crestere cu 20% fata de 2001.



"In urmatoarea perioada este posibil ca piata sa inceapa sa-si revina, dar este greu de spus cum vor evolua lucrurile pana la sfarsitul anului," a adaugat Van.



Conform datelor UCPR, piata oualor se ridica la aproximativ 2,5 milioane de bucati pe zi, pretul fiind de 1.900 lei bucata.



In topul producatorilor de oua pe anul trecut, pe locul al doilea, dupa Toneli, cu cele doua avicole de la Buftea si Gainesti, se situau Agrimon, cu 19.618 tone si Avicola Brasov, cu 11.939 tone, conform statisticilor UCPR.



Tot anul trecut au fost rulate 9.540 mii gaini ouatoare, din care 4.400 existente la inceputul anului si 5.100 mii intrate in cursul anului. Productia medie de oua pe gaina a scazut anul trecut pentru al doilea an consecutiv, intre 1998-2002, productia situandu-se undeva la 270 oua pe gaina.



Pana in 1989, avicultura romaneasca era concentrata in jurul fermelor de stat, unele dintre ele fiind ulterior privatizate.



Intre 1997-2001, efectivele de pasari au fost reduse drastic, in special din cauza insuficientei dezvoltari a pietei si a importurilor ieftine, precum si a predominarii capitalului de stat. Totusi, in privinta oualor, aproximativ 90% din productie este furnizat de sectorul privat.



Chiar daca situatia nu a fost deloc roz in ultimii ani, totusi au existat investitori care si- au manifestat interesul fata de potentialul aviculturii romanesti.



Ultimul din serie este compania americana Tyson Foods, care, la inceputul anului, a vizitat doua companii din industrie- Tec Miaco si Avicola Buzau.



Viitorul suna destul de sumbru pentru producatorii din industrie, care vor trebui ca pana in 2007 sa se alinieze normelor Uniunii Europene, lucru care necesita investitii destul de mari.
claudia.covaci@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO