Companii

Producătorii de produse bio: Creşterea TVA la 9% va afecta consumul deja în scădere

Producătorii de produse bio: Creşterea TVA la 9% va...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

16.10.2023, 00:07 594

Creşterea TVA la produse bio, odată cu majorarea taxei pentru alimentele de înaltă valoare calitativă (produse montane, eco, tradiţionale autorizate de MADR), stârneşte îngrijorări în rândul micilor producă­tori de astfel de alimente mai ales că încearcă să supravieţuiască pe o piaţă deja afectată de inflaţie, grija mai mare a românilor pentru cheltuieli şi majorarea costurilor de producţie.

În proiectul de reformă fiscală pregătit de guvernul condus de Marcel Ciolacu se prevede creşterea TVA de la 5% la 9%.

„Când au scăzut TVA-ul la produse bio se lăudau că vor ca românii să trăiască mai sănătos. Impactul asupra noastră şi asupra industriei este foarte mare. Noi ţinem acelaşi preţ de şase ani tocmai pentru a vinde. Am făcut investiţii în automatizare tocmai pentru a trage cu dinţii de preţ pentru că dacă eu cresc preţul nu mai vând. Dacă eu închid, mai câştigă statul ceva de la mine? Nu mai câştigă. Iar în situaţia mea sunt toţi producătorii de bio. Dacă vrem să trăim sănătos trebuie să susţinem această industrie“, atrage atenţia un mic producător de sucuri bio.

Anual, românii cheltuiesc peste 300 mil. euro pe produse bio, conform ultimelor date de la RetailZoom.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO