Companii

Producatorul de componente auto Schieffer: Personalul cu o calificare medie este greu de gasit

25.07.2008, 17:36 93

Schieffer Romania, divizia locala a producatorului austriac de componente auto, apreciaza ca bazinul local de recrutare a fortei de munca nu mai poate oferi personal pentru industria automotive, chiar si cei cu o calificare medie fiind greu de identificat.
Pana la finalul anului Schieffer, care produce piese din mase plastice injectate, componente asamblate din cauciuc si furtune hidraulice, intentioneaza sa creasca numarul angajatilor cu circa 30 de persoane, la circa 100 de muncitori.
"Nu exista personal calificat pe injectia de mase plastice, dar mai grav este ca nu mai gasim nici macar tehnicieni sau lacatusi mecanici pe care sa ii instruim la locul de munca", a declarat Mihael Curescu, director adjunct al Schieffer Romania.
Producatorul austriac detine in Romania din 2006 o unitate de productie in Lugoj, pe platforma industriala Tapiei. Pentru dezvoltarea fabricii, unde lucreaza mai mult de 70 de oameni, Schieffer a investit pana in prezent mai mult de 1,3 milioane de euro.
Nucleul angajatilor, circa 30 la numar, a fost preluat la infiintare de la fosta divizie de mase plastice a producatorului de componente Honeywell, care la randul lor i-au instruit pe urmatorii angajati. De asemenea, au fost realizate si cursuri de pregatire prin schimb de experienta la compania-mama.
"Pentru ca oameni cu notiuni de chimie organica (pentru injectia de mase plastice - n.red.) sau de robotica nu prea gasim, incercam sa ne descurcam cu cei cu notiuni tehnice, care invata apoi tehnica specifica", a spus Curescu.
Lugoj, o zona relativ noua pentru investitorii din industria auto in comparatie cu polurile din Timisoara sau Arad, se afla deja in imposibilitatea furnizarii de forta de munca chiar si pentru producatorii implantati deja. In functie de nivelul tehnic de instruire solicitat, alte companii au identificat insa o oportunitate in zona.
Autoliv spre exemplu, care a deschis recent o unitate pe platforma industriala din Lugoj, nu a intampinat prea mari dificultati in recrutarea de personal pentru procesele de coasere de airbag-uri, preluand oameni care au lucrat in industria locala de productie a incaltamintei.
"Mai rau este ca nu mai exista nici scoli profesionale si deci nici prelucratori pentru procesele noastre. Noi ii putem instrui, dar nu putem sa le acordam si o diploma de calificare", a completat Curescu. El a adaugat ca estimeaza ca in acest an, in urma atragerii de noi clienti si a cresterii comenzilor pana la nivelul instalat al capacitatilor de productie, Schieffer Romania sa inregistreze o cifra de afaceri de 5 milioane de euro. Principalii clienti ai Schieffer sunt companiile Hella Lihting Romania si Autoliv, carora le furnizeaza componente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO