• Leu / EUR4.9458
  • Leu / GBP5.8036
  • Leu / USD4.7643
Companii

Producţia de la combinatul Oltchim va fi reluată parţial astăzi

Producţia de la combinatul Oltchim va fi reluată parţial astăzi

Autor: Mediafax

25.10.2012, 09:25 331

Producţia la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea reluată, joi dimineaţă, la instalaţia de electroliză cu membrană, iar în două săptămâni va fi repusă în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor Oltchim, în ultimele trei zile au fost făcute probe la instalaţii, iar producţia poate fi reluată în secţia respectivă.

"Producţia se va relua mâine dimineaţă (n.r. joi dimineaţă), cu electroliza cu membrană, iar în 15 zile se va pune în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur", a declarat purtătorul de cuvânt al Oltchim, Ion Cocleţ.

Salariaţii combinatului sunt optimişti şi speră că producţia va reveni treptat la normal, dar spun că dacă nu se vor asigura banii pentru reluarea activităţii este posibil să reia protestele.

"Totul este gata acum pentru repornirea instalaţiei, dar societatea va funcţiona tot pe datorie deoarece Guvernul nu a asigurat capitalul de muncă promis. Ministerul Economiei a promis că va asigura banii necesari funcţionării, aşteptăm fondurile, în caz contrar este posibil să reluăm protestele", a declarat liderul sindical Corneliu Cernev.

Liderul sindical Corneliu Cernev declara, luni, că au început probele la secţia de electroliză cu membrană a Oltchim Râmnicu Vâlcea. Potrivit preşedintelui sindicatului din Oltchim, în secţia unde lucrează o sută de angajaţi ai combinatului se produce leşie de sodă, acid clorhidric, hipoclorit de sodiu, hidrogen şi clor.

Sursa citată a spus că în această secţie lucrează o sută de angajaţi, iar alţi 200 lucrează la instalaţiile adiacente secţiei.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Până la viitoarea tentatică de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în zece milioane euro şi aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile.

La sfârşitul lunii mai, Oltchim înregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro către AVAS (fără dobânzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro către Electrica, 3 milioane euro către Electrica Furnizare, 23 milioane euro către CFR Marfă, 4 milioane euro către Salrom, 18 milioane euro către CET Govora, două milioane euro către Apele Române.

La acestea se adaugă datorii pentru credite contractate, respectiv 72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, patru milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, 3 milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost şi un total de 2 milioane euro către Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.

Oltchim are şi datorii de 85 milioane euro faţă de furnizori privaţi, 43 milioane euro faţă de clienţi care au achitat în avans, şapte milioane euro pentru salarii şi impozite aferente, patru milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobânzi credite.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9458
Diferență: -0,0445
Ieri: 4.9480
Azi: 4.7643
Diferență: 0,4618
Ieri: 4.7424
Azi: 5.8036
Diferență: 0,4257
Ieri: 5.7790
Azi: 4.7597
Diferență: -0,063
Ieri: 4.7627