Companii

Producţia industrială brută a crescut cu 4,1%, iar ajustată cu 5,5%, în primele nouă luni

Producţia industrială brută a crescut cu 4,1%, iar...

Autor: Alina Botezatu

12.11.2018, 09:44 74

Producţia industrială (serie brută) a crescut în primele nouă luni cu 4,1%, pe fondul creşterilor din industria prelucrătoare (5%) şi industria extractivă (1,2%), arată datele transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În plus, în aceeaşi perioadă, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,4%.

De asemenea, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a crescut cu 5,5%, ca efect al creşterilor industriei prelucrătoare (6,5%) şi industriei extractive (1,3%). În schimb, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,1%.

În luna septembrie 2018, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 7,9%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (11%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 7% respectiv cu 1,2%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 1,6%, din cauza scăderilor înnregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,3%), industria prelucrătoare şi industria extractivă (-1,2% fiecare).

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 0,5%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (0,9%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 4,5%, respectiv cu 0,3%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 4%, ca urmare a creşterilor industriei prelucrătoare (4,3%) şi producţiei şi furnizării de
energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,8%), iar industria extractivă a fost mai mică cu 4,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO