Companii

Se profilează un nou lider în comerţul local. Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, cumpără Profi, iar jucătorul nou creat ajunge la 2.500 de magazine şi afaceri de 20 mld. lei anul trecut. Ce impact va avea deal-ul asupra comerţului românesc?

Se profilează un nou lider în comerţul local. Ahold...

Autor: Cristina Roşca

01.11.2023, 00:07 804

Tot comerţul modern are circa 4.300 de magazine şi afaceri de aproape 100 mld. lei anul trecut  Astfel, retailerul rezultat din alipirea Mega Image şi Profi va avea mai bine de jumătate din universul de comerţ modern şi o cincime din vânzări  Tranzacţia trebuie să primească acordul Consiliului Concurenţei, care se va uita atât la cota de piaţă cumulată, cât şi la cea regională şi chiar locală a celor două reţele  În unele zone sau localităţi, cei doi retaileri se află în imediată proximitate, aşa că există şansa ca la analiză Concurenţa să ceară vânzarea unor magazine, cum s-a întâmplat şi în alte cazuri  Există şi şansa unei aprobări cu condiţii referitoare la preţuri.

Grupul Ahold Delhaize, proprietarul reţelei de supermarketuri şi magazine de proximitate Mega Image, a plătit 1,3 mld. euro către fondul de private equity MidEuropa Partners pentru a prelua reţeaua Profi. Este de departe cea mai mare tranzacţie din retailul românesc şi totodată cel mai important deal din 2023 din România.

„România este o piaţă atractivă, cu o dezvoltare susţinută prin investiţii solide. Ne bucurăm că vom continua să contribuim la dezvoltarea pieţei locale de retail alimentar, acum şi alături de Profi, care devine parte din familia noastră de branduri Ahold Delhaize. Magazinele din reţeaua Profi vor extinde şi completa reţeaua deja existentă de magazine Mega Image“, afirmă Jesper Lauridsen, COO Europa Centrală şi de Est în cadrul Ahold Delhaize, un gigant olandez-belgian ce deţine 19 branduri, circa 7.650 de magazine în mai multe ţări şi afaceri de 31,8 mld. lei anul trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO