Companii

Profit de trei ori mai mic la aceleasi afaceri pentru Oltchim

01.11.2005, 19:03 15

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea a inregistrat in primele noua luni ale acestui an o scadere a profitului net cu 70%, pana la 5,27 milioane de euro (19,1 mil. lei), in conditiile majorarii preturilor la principalele materii prime, obtinute din petrol.

In primele trei trimestre ale lui 2004, Oltchim obtinuse un profit net de 17 milioane de euro.

Activitatea desfasurata in primele noua luni de Oltchim a fost influentata negativ de o serie de factori, precum cresterea cu peste 40% a pretului principalelor materii prime utilizate in procesul de fabricatie, in conditiile majorarii pretului petrolului pe pietele internationale, conform raportului transmis de companie catre Bursa de Valori. Pretul produselor livrate de Oltchim a inregistrat in aceasta perioada cresteri nesemnificative fata de materiile prime.

Vanzarile realizate de Oltchim in primele noua luni s-au ridicat la 290,8 milioane de euro (1.052 milioane de lei), cu 16,5% mai mari in euro comparativ cu perioada similara a lui 2004. Totusi, in lei, cifra de afaceri a inregistrat un avans de doar 4%, in conditiile in care cheltuielile cu materiile prime s-au majorat cu 8%, iar cele salariale cu peste 16%.

In perioada iulie-august, Oltchim a avut programata revizia generala a instalatiilor si echipamentelor, oprirea instalatiilor si cheltuielile efectuate afectand si ele profitul societatii.

In ciuda acestor dificultati, Oltchim a reusit sa-si diversifice gama de produse si sa iasa pe pietele externe cu produse noi. Exporturile companiei s-au majorat cu 24% fata de anul trecut, ajungand in primele noua luni la circa 218 milioane de euro, adica 75% din cifra de afaceri totala.

Actiunile Oltchim fac in prezent obiectul unei actiuni in justitie prin care actionarii minoritari, SIF Oltenia si fondul de investitii Lindsell contesta o majorare de capital derulata in acest an, prin care statul a ajuns sa detina peste 95,7% din actiunile combinatului.

Ultimul pret de tranzactionare pentru titlurile Oltchim a fost de 0,457 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei ridicandu-se la aproape 448 milioane de euro. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO