Companii

Prosumatorii mişcă piaţa energiei: investiţiile celui mai dinamic club din domeniu au depăşit pragul de 1 mld. euro. Cât a ajuns să coste un sistem solar de acoperiş şi care sunt soluţiile de finanţare?

Prosumatorii mişcă piaţa energiei: investiţiile celui...

Autor: Roxana Petrescu

14.09.2023, 00:07 1504

„Sunt de un an de zile prosumator, cu două proiecte, unul conectat la reţeaua Enel (Muntenia Sud – n.red.) şi unul la CEZ (Oltenia – n.red.). La Enel, din mai nu am mai primit nicio factură, în timp ce pentru proiectul din reţeaua CEZ sunt probleme la reţea, variaţiile mari de tensiune ducând la oprirea instalaţiei. Dar trecând de aceastea, îmi convine să fiu prosumator, chiar dacă proiectele au fost făcute 100% pe banii mei. De ce? Pentru că facturile sunt totuşi mai mici, vara aceasta m-am bucurat de aer condiţionat din producţia proprie, fără consum din reţea, iar cu ce produc vara aproape pot să îmi asigur consumul pentru iarnă“, spune Ovidiu, unul dintre cei 77.638 de prosumatori ai României.

La jumătatea acestui an, investiţiile micilor consu­matori de energie care au decis să devină prosu­matori au trecut pragul de 1 miliard de euro, aceasta fiind cea mai remarcabilă tendinţă din sectorul energetic local. Dacă pe partea de proiecte de energie verde mari bătălia încă se duce în hârtii, avize sau intenţii, clubul prosumatorilor a ajuns la 77.638 de membri, care au montat 973 MW, arată datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). La finalul lunii martie, de exemplu, numărul prosumatorilor era de 55.244, capacitatea instalată de ei fiind de 636 MW. Dimensiunea cumulată a unităţilor, care acum a ajuns la 973 MW, este remarcabilă, mai ales dacă este comparată cu lipsa acută de investiţii, din ultimele decade, în proiecte energetice noi din România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO