Companii

„Putem avea creştere economică de 5% anual dacă politicienii şi-ar asuma obiective şi ar da socoteală în cazul neîndeplinirii lor“

Rondocarton a investit anul trecut, dar şi în acest an câteva milioane de euro în modernizarea sau achiziţionarea de noi utilaje de producţie

Rondocarton a investit anul trecut, dar şi în acest an câteva milioane de euro în modernizarea sau achiziţionarea de noi utilaje de producţie

Autor: Mirabela Tiron

27.11.2014, 00:04 289

Teofil Câmpean, care conduce cele două fabrici producătoare de carton ondulat din Târgovişte şi Cluj, parte a grupului austriac Rondo Ganahl, şi care a dublat în ultimii şapte ani cifra de afaceri a companiei Rondocarton, spune că România ar putea atinge  o creştere economică anuală de 5% în următorii zece ani dacă ar fi condusă ca o companie.

„Să existe obiective stabilite pentru politicieni, iar dacă sunt îndeplinite, să dea socoteală şi să plece acasă. Chiar după prima lună ar trebui evaluat modul în care şi-au îndeplinit obiectivele. Eu conduc fabrica după obiective clare.“

Rondocarton a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de peste 57,3 mil. euro, iar pentru acest an şi-a bugetat afaceri în creştere cu aproape 5%. Compania are peste 250 de angajaţi, cei mai mulţi lucrând la fabrica de carton ondulat din Cluj.   

Ziarul Financiar a dat startul proiectului „România 5%“, prin care mobilizează clasa de business autohtonă - antreprenori şi companii private - pentru a crea o platformă de relansare economică a României. Cu o creştere estimată astăzi la doar 2,2% pentru 2014 şi 2,4% pentru 2015, se pune tot mai mult problema dacă convergenţa României cu Occidentul se va realiza.

„Nu poţi să mergi la drum cu o ţară care este prima la economie subterană, la corupţie, la analfabetism. Justiţia trebuie curăţată, eu nu am încredere în justiţie având în vedere aceşti indicatori.“

Teofil Câmpean spune că dacă s-ar îmbunătăţi colectarea de taxe, atunci ar exista şi bani pentru investiţii. El propune ca măsură pentru o mai bună colectare un impozit pe cifra de afaceri a companiilor.

„Nu se poate să lucrezi într-o ţară de 20 de ani şi să ieşi anual pe minus (cu referire la companiile care raportează pierderi constant - n. red.). De aceea trebuie introdusă o taxă pe cifra de afaceri, pentru ca firmele să nu îşi mai mute profitul în altă parte“, a spus el. În prezent, firmele plătesc impozit pe profit.

Şeful Rondocarton mai precizează că sectorul în care activează, al producţiei de carton ondulat, este strict legat de ce se întâmplă în economie, iar cererea pentru ambalaje a crescut anul trecut şi va înregistra creştere şi anul acesta.

Producţia de ambalaje de carton ondulat a fost în creştere cu aproape 6% anul trecut, potrivit datelor de la Patronatul Industriei de Celuloză şi Hârtie Rompap. Aproape 40% din ambalajele de pe piaţa românească sunt din carton ondulat.

O altă măsură care ar trebui luată pentru ca România să aibă o creştere economică anuală de 5% ar fi dezvoltarea infrastructurii de transport. „Infrastructura ne ţine pe loc. Trebuie investiţi bani în dezvoltarea ei, iar aceşti bani se pot colecta aşa cum am precizat, prin acest impozit pe cifra de afacer“, potrivit lui Câmpean.

Rondocarton a investit anul trecut, dar şi în acest an câteva milioane de euro în modernizarea sau achiziţionarea de noi utilaje de producţie. Austriecii produc în fabrica de la Cluj 30.000 de tone de carton ondulat pe an, iar în fabrica de carton ondulat în Târgovişte 12.000 de tone. Rondocarton deţine circa 20% din totalul pieţei locale de carton ondulat, iar vânzările la export reprezintă 7-10% din totalul cifrei de afaceri a companiei, conform ultimelor date. Prima fabrică pe care au deschis-o austriecii de la Rondo Ganahl în România este cea din localitatea Apahida, judeţul Cluj, o investiţie de zeci de milioane de euro. În 2008, austriecii au deschis cu 38 mil. euro a doua fabrică la Târgovişte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO