Companii

PwC: Piaţa globală de M&A a scăzut în 2022 sub nivelul record din 2021, din cauza temerilor legate de recesiune, dar va reveni pe creştere în a doua jumătate din 2023

PwC: Piaţa globală de M&A a scăzut în 2022 sub...

Autor: Roxana Rosu

31.01.2023, 11:02 111

Piaţa globală de fuziuni şi achiziţii (M&A) a scăzut în 2022 cu 17% în volum şi cu 37% în valoare faţă nivelul record din 2021, din cauza temerilor legate de recesiune, dar va reveni pe creştere în a doua jumătate din 2023, potrivit raportului Global M&A Industry Trends: 2023, realizat de PwC.

Anul  trecut au avut loc 25.124 de tranzacţii, cu o valoare de 1,03 trilioane dolari, peste nivelurile din 2020 şi dinaintea pandemiei.

Estimările optimiste pentru a doua jumătate a anului vin în contextul în care 60% dintre directorii executivi la nivel global spun că nu intenţionează să amâne tranzacţiile planificate pentru 2023, în pofida temerilor legate de recesiune, creşterea dobânzilor, scăderea evaluărilor, tensiunile geopolitice şi întreruperile lanţului de aprovizionare.

”Deşi la nivel global s-a înregistrat o scădere, piaţa de tranzacţii din România a înregistrat un an 2022 foarte bun, atât în volum cât şi în valoare, diferenţa faţă de anul 2021 fiind dată de mai multe tranzacţii de peste 100 milioane euro, precum şi o tranzacţie de peste un miliard euro încheiată în domeniul energiei. Chiar dacă se anunţă un an 2023 cu multe provocări şi incertitudini, achiziţiile strategice şi optimizarea portofoliului de investiţii  rămân prioritare, indiferent de factorii macroeconomici şi geopolitici dificili, ajutând directorii executivi să-şi repoziţioneze afacerile, să-şi consolideze creşterea şi să obţină rezultate durabile pe termen lung”, a declarat Cornelia Bumbăcea, Partener Deals, PwC Romania.

Fuziunile şi achiziţiile tind să încetinească în perioadele de incertitudine sau de volatilitate a pieţei, dar în acelaşi timp pot aduce multe oportunităţi având în vedere evaluările mai scăzute, o concurenţă mai redusă pentru tranzacţii sau noi active care ajung pe piaţă, inclusiv cele aflate în dificultate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO