Companii

QAB va investi banii din tranzactia cu PepsiAmericas pentru extindere

24.06.2005, 18:53 50

Banii incasati de Quadrant-Amroq Bottling Company Limited (QABCL) din vånzarea pachetului de 49% catre PepsiAmericas vor fi investiti in noi capacitati de productie, in marketing si imbunatatirea conditiilor de lucru ale angajatilor, a sustinut Eli Davidai, presedintele QABCL, o persoana extrem de discreta, si care a lasat operatiunile de zi cu zi ale afacerilor pe måna managerilor.

a??Ne vom extinde spectaculos pe piata din Romånia. Avem elaborata o strategie påna la sfårsitul anului 2007 in acest scop, iar acum vom avea mai multe resurse pentru a pune in aplicare aceste planuria??, a afirmat Davidai. El nu a dat detalii despre investitiile planificate.

PepsiAmericas, cel de-al doilea imbuteliator mondial al bauturilor PepsiCo, a anuntat achizitia unui pachet de 49% din actiunile Quadrant-Amroq Bottling Company Limited (QABCL), compania care are licenta imbuteliere si distributie a bauturilor Pepsi pentru piata romåneasca si Moldova.

Potrivit anuntului PepsiAmericas, valoarea tranzactiei se ridica la 51 mil. $ (42 mil. euro). a??CÃ¥teva dintre cele mai importante fonduri private de investitii ale lumii au fost interesate de aceastra tranzactiea??, a mai spus el.

Compania a inceput demersul de vånzare a pachetului minoritar din QABCL in urma cu sase luni.

a??Motivul vånzarii a fost faptul ca am decis sa atragem capital pentru a continua expansiunea in Romånia. Am contactat banca londoneza de investitii Altium, care a realizat un prospect de vånzare a pachetului minoritar de actiuni si a subscris oferta noastraa??, a spus Davidai. Consilierul pe probleme legale al tranzactiei a fost Ion Nestor, senior partener la compania Nestor, Nestor, Dinculescu, Kingston, Petersen (NNDKP).

a??Negocierea cu PepsiAmericas a inceput in decembrie 2004. Vånzarea s-a facut rapid, nu am intåmpinat problemea??, a spus Davidai.

Potrivit lui Davidai, QABCL este un holding de origine americana. a??Majoritatea actionarilor companiei sunt americania??, a afirmat el. Compania a intrat pe piata romåneasca in 1991 prin achizitia companiei de conserve Flora. Anterior vånzarii, QABCL detinea integral companiile Quadrant Amroq Beverages (QAB), care produce bauturile PepsiCo, Sigat, care este producatorul Prigat si Vitarom, care produce apa minerala Roua Muntilor. Aceste companii asigura si distributia in Republica Moldova. O alta companie, Sitaco, a fost desfiintata intre timp. a??In viitorul apropiat vor fuziona si Sigat cu QABa??, a mai precizat Davidai.

Actionarii QABCL au in continuare pachetul majoritar in companie, iar Davidai sustine ca nu intentioneaza sa mai vånda. a??Nici nu se pune problema sa mai vindem actiuni. De altfel, intentia noastra a fost din start sa vindem pachetul minoritar, iar actionarii actuali vor continua sa-si asume, alaturi de echipa manageriala locala, responsabilitatea conducerii operatiilor QABCL din Romåniaa??, a spus Davidai.

In prezent, compania dispune de doua unitati la Bucuresti, pentru productia de bauturi racoritoare, si una la Covasna, pentru apa minerala. Firma a obtinut, anul trecut, o cifra de afaceri de peste 100 mil.$ (87 mil.euro), in crestere cu 42% fata de valoarea din 2003. Compania are peste 1.000 de angajati in Romånia.

Potrivit lui Davidai, investitiile totale ale QABCL in Romånia, depasesc 100 de milioane de dolari. a??Pentru anul acesta asteptam o crestere a cifrei de afaceri de cel putin 30%a??, a spus Davidai. Principalul competitor al companiei pe piata romåneasca este Coca-Cola HBC Romånia, imbutelitorul autorizat al bauturilor racoritoare Coca-Cola pe piata romåneasca.

Piata romåneasca a bauturilor racoritoare si a apelor minerale este estimata la 500-600 de milioane euro pe an. Potrivit datelor furnizate de Davidai, care citeaza Canadean, QABCL detine pozitia de lider pe piata produselor cola fara zahar, cu marcile Pepsi Light, Pepsi Max si Pepsi Twist Light, pe piata bauturilor necarbonatate cu marca Prigat si pe cea a ceaiurilor lichide cu marca Lipton Ice Tea.

a??Una din categoriile de piata unde ne vom concentra este cea a apelor minerale, unde, in urma problemelor pe care le-am avut cu marca Perla, am coboråt de pe locul trei pe cincia??, afirma Davidai. Alaturi de marcile proprii (Perla Spring si Roua Muntilor), compania mai distribuie si marca de apa minerala Bucovina. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO