Companii

"Rabla" dezgheata piata auto, Dacia are 4.000 de comenzi

"Rabla" dezgheata piata auto, Dacia are 4.000 de comenzi
23.03.2009, 17:46 75
 

Constructoul autohton Dacia a inregistrat pana in prezent 4.000 de comenzi in cadrul programului Rabla, de peste doua ori mai mult decat cota alocata de 1.731 de unitati, in prima dintre cele trei etape ale programului, care se incheie la finalul lunii mai.

Vanzarile efective ale dealerilor auto prin intermediul programului de innoire a parcului auto din acest an au inceput vineri 20 martie, la doua sapta­mani de la publicarea normelor pe siteul Agentiei Fondului de Mediu.
„Pana la finele saptamanii trecute nu s-a semnat contractul intre Agentia Fondului de Mediu si companii si nu a fost publicat in Monitorul Oficial. Acest lucru s-a intamplat abia vineri, in conditiile in care discutiile pentru programul REMAT din acest an au fost demarate la inceputul lunii decembrie", a declarat Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia.
Alaturi de Dacia, care are 4.000 de comenzi potrivit lui Stroe, o cerere de cateva sute de unitati s-a inregistrat si pentru marci de import precum Ford, Kia si Skoda.
„De la inceputul programului de innoire a parcului auto se inregistreaza semne pozitive in ceea ce priveste van­za­rile Porsche Romania", a declarat Brent Valmar, directorul general al Por­sche Romania si vicepresedintele APIA.
In 2009 prima de casare este de 3.800 de lei (aprox. 900 de euro), care po­­trivit declaratiilor ministrului me­diului Nicolae Nemirschi nu va fi ma­jo­rata in acest an, chiar daca volumul de 60.000 de unitati alocate nu va fi epuizat. Luand in calcul devalorizarea monedei nationale si faptul ca toate masinile se vand in euro, prima de casare s-a majorat cu numai 100 de euro.
Potrivit dealerilor auto, anuntul ince­perii programului a deter­mi­nat o crestere a traficului de showroom.
„De la lansarea programului REMAT traficul de showroom a cres­cut cu aproximativ 30% comparativ cu pe­rioada anterioara. Pana in prezent, cel mai ridicat numar de comenzi s-au inregistrat pentru Ford Focus si noua Fiesta", a spus Monica Necula, directorul de comunicare al Colina Motors, unul din principalii dealeri Ford din Capitala. Potrivit oficialului Colina Motors, din totalul vanzarilor dealerului 35% dintre clienti au achizitionat automobilul cu plata directa si 65% prin sistem leasing, creditul bancar reprezentand un procent foarte scazut. Prin intermediul programului REMAT automobilul poate fi achizitionat numai cash sau prin credit bancar, nu si leasing.
Potrivit oficialilor Kia RomAuto, marca coreeana care dispune de 260 de unitati in prima etapa a programului REMAT a demarat comercializarea acestor autoturisme la finele saptamanii trecute, pana luni inregistrand un numar de peste 300 de persoane interesate de achizitia unui automobil prin intermediul „Rabla".
Marcile Dacia, Renault-Nissan, Hyundai, Opel si Chevrolet au primit cele mai mari cote in prima etapa a pro­gra­mului de stimulare a innoirii par­cului auto, respectiv 1.731 de unitati fiecare, potrivit datelor Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM). De asemenea, Ford si Skoda au primit un numar aproape la fel de mare de locuri in ca­drul „Rabla", 1.632 de unitati pentru prima marca, respectiv 1.625 de auto­tu­risme. Un numar de 1.578 de unitati au fost alocate Volkswagen, Peugeot a primit 1.566 de unitati, Fiat a obtinut 1.410 locuri, iar Suzuki 1.262 de unitati.
Alocarile in programul Rabla s-au facut pe baza vanzarilor fiecarei marci in 2008 si a cotei solicitate de fiecare dealer.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO