Companii

Radu Burnete, directorul Confederaţiei Patronale Concordia : Fiecare nouă sesiune parlamentară mai aduce câte o mini-vacanţă pentru angajaţi fără ca cineva să aibă o privire de ansamblu a tuturor zilelor libere şi costurilor asociate acestora

Radu Burnete, directorul Confederaţiei Patronale...

Autor: Roxana Rosu

15.02.2023, 16:42 183

Directorul Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, a atras atenţia asupra costurilor asociate zilelor libere acordate angajaţilor, cerând moderaţie din partea decidenţilor, în contextul în care Parlamentul a decis să acorde încă două zile libere în plus, pe 6 şi 7 ianuarie.

”Fiecare nouă sesiune parlamentară mai aduce câte o mini-vacanţă fără ca cineva să aibă o privire de ansamblu a tuturor zilelor libere din România şi costurilor asociate acestora”, a transmis Radu Burnete într-un mesaj.

Şeful confederaţiei este de părere că acordarea de zile libere este o practică europeană care este spre binele angajaţilor şi al unor industrii importante pentru economie, dar este necesară moderaţie şi o viziune de ansamblu, mai ales că există şi ”practica informală a punţilor şi o aşteptarea generală în acest sens”. 

Anul acesta, angajaţilor din sectorul public le vor fi acordate încă 3 zile libere pentru a face ”punte” atunci când sărbătorile legale nu pică în zile de luni sau vineri.

”Este necesar să calibrăm aşteptările pe care le avem de la angajatorii din România: să crească salariile ţinând pasul cu inflaţia, să plătească taxe mai mari, să suporte costul tot mai multor zile libere, să reducă programul de lucru, să plătească concediu paternal, să ofere bonusuri, să facă investiţii şi să se dezvolte accelerat, să facă faţă unor costuri administrative tot mai mari, să fie mai eficienţi energetic şi să facă tranziţia către o economie verde şi toate în acelaşi timp. Fiecare dintre aceste lucruri pare justificat, problema este că doar angajatorul vede rezultatul în ansamblul său când costurile se adună şi ele se tot adună”.

Radu Burnete spune că există şi alte iniţiative de acest tip în dezbatere în Parlament, inclusiv un  proiect de lege care spune că dacă pică în weekend zilele libere se acordă automat în următoarea zi lucrătoare.

”Parlamentul trebuie să se hotărască ce vrea: posibilitatea de a marca anumite evenimente atunci când ele sunt într-o zi lucrătoare sau să adauge pur şi simplu zile de concediu în plus?”.

În opinia reprezentantului patronatelor este nevoie de o discuţie mai amplă privind toate costurile indirecte pe care le au companiile care, ”deşi nu intră în categoria taxelor şi impozitelor, nu sunt deloc mici şi sunt în continuă creştere”.

Radu Burnete este directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, organizaţie care reuneşte companii mari din cele mai importante sectoare ale economiei locale, atât firme româneşti cât şi multinaţionale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO