Companii

Raport CMS: România a înregistrat al doilea cel mai mare număr de tranzacţii din Europa emergentă în 2022, cu 234 de tranzacţii, în creştere cu 20% an/an. Valoarea tranzacţiilor a atins 2,9 mld. euro, al treilea cel mai bun scor, după Polonia şi Croaţia

Rodica Manea, Partner Corporate M&A CMS România

Rodica Manea, Partner Corporate M&A CMS România

Autor: Cristina Bellu

30.01.2023, 16:10 169

Activitatea din zona de fuziuni şi achiziţii în Europa emergentă a crescut în 2022 cu 5,6% în volum comparativ cu 2021, până la 1.229 de tranzacţii, în timp ce valoarea totală a tranzacţiilor a scăzut cu 20% an/an, la 32,93 miliarde de euro, arată concluziile celui mai recent raport CMS Emerging Europe M&A, publicat luni în cooperare cu EMIS.

Potrivit datelor, România a înregistrat al doilea cel mai mare număr de tranzacţii în regiunea analizată, cu 234 de tranzacţii, în creştere cu 20% faţă de 2021, iar ca valoare, acestea au atins 2,9 miliarde euro, al treilea cel mai bun scor, după Polonia şi Croaţia.

„România a rămas şi în 2022 unul dintre liderii regiunii, înregistrând o creştere susţinută atât ca volum (plus 20%), cât şi ca valoare a tranzacţiilor”, spune Rodica Manea, Partner Corporate M&A CMS România.

Ea precizează că sectorul Imobiliare & Construcţii a atins o valoare a tranzacţiilor de peste 1,5 miliarde euro, segmentul de producţie a ocupat locul al doilea, cu aproximativ 680 milioane euro, în timp ce Telecomunicaţiile şi IT-ul au continuat să se menţină în top, cu o valoare totală estimată de 190 milioane euro.

(Sursa: Raport CMS)

„Rămânem relativ optimişti şi în ceea ce priveşte perspectivele noului an, aşteptând noi tranzacţii care să consolideze statutul pieţei româneşti în regiune”, adaugă Rodica Manea.

Jurisdicţiile acoperite de raportul CMS Emerging Europe M&A sunt Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina şi Ungaria.

Statele Unite au continuat să fie cel mai activ investitor străin, cu 126 de tranzacţii încheiate în 2022, în timp ce primii trei cei mai mari investitori europeni au fost Marea Britanie (88 de tranzacţii), Germania (74 de tranzacţii) şi Austria (55 de tranzacţii).

Austria, Franţa şi Regatul Unit s-au situat pe primele 3 locuri ale topului şi din punct de vedere al valorii tranzacţiilor.

Activitatea tranzacţiilor transfrontaliere a fost un punct important, în creştere de la 743 la 815, deşi valorile au scăzut de la 38,2 miliarde euro la 22,7 miliarde euro.

Volumul tranzacţiilor interne a scăzut marginal de la 421 la 414, în timp ce valorile s-au triplat la 10,3 miliarde.

În Europa emergentă, cele mai mari ţări investitoare au fost Polonia (10,3 miliarde de euro), Republica Cehă (3,1 miliarde de euro), Ungaria (1 miliard de euro) şi România (753 milioane de euro).

„Există multe incertitudini şi noi provocări, dar pe măsură ce situaţia macroeconomică se stabilizează, este posibil ca pe termen mediu să vedem din nou mai multe tranzacţii care vin pe piaţă. Deşi nu ne putem aştepta la vremuri uşoare, datele arată că putem fi optimişti şi că activitatea se va intensifica, în special în sectoare precum IT, energie şi producţie. Situaţia economică actuală va aduce probabil cave-outs şi restructurări corporative, care ar putea oferi noi oportunităţi tranzacţionale”, concluzionează Radivoje Petrikić, CEE Corporate Practice, CMS.

 
 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO