Companii

Recolta buna din 2006 a redus importurile de vin in primele luni

Recolta buna din 2006 a redus importurile de vin in primele luni

Click pentru imaginea intreaga

31.07.2007, 17:37 15

Importurile de vin s-au redus in primele patru luni ale anului cu 32%, pana la 5,35 mil. euro, comparativ cu 7,91 mil. euro in perioada corespunzatoare a anului trecut, conform datelor furnizate de catre Ministerul Agriculturii (MADR). Scaderea a fost mai accentuata din punct de vedere cantitativ, fiind de aproximativ 56%, pana la aproape 8.000 de tone, conform aceleiasi surse.
Importurile de vin au atins anul trecut valoarea de 22,1 mil. euro, 2006 fiind de altfel primul an in care Romania a avut o balanta deficitara la comertul cu vin.
Scaderea importului reprezinta o surpriza pentru piata intrucat eliminarea taxelor vamale se astepta sa aduca o crestere cel putin similara ca cea de anul trecut, de aproximativ 200%. Explicatia rezulta din recolta buna din 2006, care a permis producatorilor locali sa renunte la importurile de vin vrac, care acopereau cererea de pe piata interna. "Volumul importurilor din 2006 a fost determinat de productia slaba din toamna anului 2005. Din cauza calamitatilor naturale aproape toate zonele viticole din Romania au avut productiile serios afectate. Rezultatul imediat a fost o cerere mai mare decat puteau acoperi producatorii autohtoni din productia proprie. Supapa folosita pentru echilibrarea pietei a fost importul de vin vrac, care apoi a fost vandut mai departe cu eticheta romaneasca. Volumul importului a fost dat de vinul vrac, si nu de cel imbuteliat", a spus Daniel Negrescu, brand manager al Murfatlar. El spune insa ca eliminarea taxelor vamale a adus totusi o crestere usoara a importului de vin imbuteliat, care reprezinta un segment foarte ingust in comparatie cu volumul de vrac importat in 2006.
Cea de-a doua jumatate a anului aduce in mod normal vanzari mai mari comparativ cu prima jumatate, ceea ce ar putea determina cresteri usoare si pentru vinurile de import. "2006 a fost un an special, care a determinat un varf al importurilor. Cum 2007 se anunta un an bun, nu exista motive sa se mai repete in perioada urmatoare un astfel de volum de importuri", a mai spus Daniel Negrescu.
Si exporturile au fost pe un trend descendent in primele patru luni ale anului, cand au scazut cu 13,7% in valoare si 275 in volum, potrivit datelor MADR. "Chiar daca trendul a fost de sacdere, primele patru luni ale anului nu sunt reprezentative. Speram ca toti producatorii se vor concentra mai mult pe pietele externe, iar pe total an 2007, exportul va creste", a mai spus Negrescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO