Retail&Agrobusiness

ANAF a demarat operaţiunea „Nargile“: Sancţiuni contravenţionale de peste 1.301.500 lei aplicate de către inspectorii antifraudă

ANAF a demarat operaţiunea „Nargile“: Sancţiuni...

Autor: Alexandru Nanu

17.11.2023, 22:40 53413

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat recent, într-un comunicat de presă, demararea operaţiunii "„Nargile“, prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale de peste 1.301.500 lei.

Operaţiunea „Nargile“ vizează entităţile economice care deţin/comercializează produse accizabile armonizate din categoria “Alte tutunuri de fumat”, implicit produsele denumite generic “Tutun de narghilea”.

În cadrul operaţiunii “Nargile”, în perioada 24 – 31 octombrie 2023, inspectorii din cadrul DGAF au demarat 80 de controale antifraudă la nivel naţional, cu scopul reducerii evaziunii fiscale şi a comerţului ilicit în domeniul comercializării produselor accizabile din categoria „alte tutunuri de fumat” (amestec pentru fumat în narghilele).

Astfel, inspectorii antifraudă au identificat abateri de la legislaţia specifică comercializării produselor accizabile, pentru sancţionarea cărora au dispus 37 amenzi contravenţionale în cuantum total de 1.301.500 lei.

În majoritatea locaţiilor au fost identificate diverse amestecuri pentru fumat în narghilele, fără a fi marcate sau marcate cu timbre de provenienţă ale unor ţării din UE sau non EU, respectiv în ambalaje fără specificaţii privind provenienţa. În acest sens au fost confiscate peste 12 kg de produse accizabile supuse marcării, iar pentru 19 locaţii s-a dispus suspendarea activităţii de comercializare a produselor accizabile pe o perioadă de o lună.

În acest context, la 16 dintre operatorii economici verificaţi au fost constatate cantităţi semnificative de amestec pentru fumat în narghilele, respectiv 445 kg, pentru care au existat indicii temeinice a fi produse accizabile, depăşind limita legală prevazută de legislaţie. Astfel, au fost efectuate prelevări de probe în vederea stabilirii tratamentului fiscal ce se impune a fi aplicat, cu privire la accize şi TVA datorat bugetului de stat. În funcţie de constatări, vor fi sesizate organele de urmărire penală.

DGAF recomandă tuturor agenţilor economici să se asigure că produsele accizabile ce urmează a fi comercializate sunt conforme, în sensul că sunt ambalate, etichetate şi marcate fiscal conform legislaţiei din România.

Acţiunile DGAF de verificare, în cadrul operaţiunii “Nargile”, vor continua în perioada imediat următoare, la nivel naţional.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO