Retail&Agrobusiness

ANPC, despre isteria din magazine: stocurile de alimente cresc cantitatea produselor care se strică

ANPC, despre isteria din magazine: stocurile de alimente...

Autor: Andreea Tobias

12.03.2022, 12:08 1953

După ce rafturile magazinelor au fost luate cu asalt pentru ulei, ANPC le recomandă românilor să nu se lase manipulaţi. Stocurile inutile făcute în case cresc cantitatea produselor care se vor strica şi arunca. 

„Ca urmare a unei discuţii purtate, în cursul acestei dimineţi, de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, cu reprezentanţii la vârf ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), în contextul aglomerărilor de cumpărători, înregistrate, recent, în magazine, în urma unei FALSE alarme propagate online, suntem în măsură să vă comunicăm cele mai recente date, care nu justifică realizarea de stocuri de alimente, de către consumatori”, informează ANPC.

România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei.

„Nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la stocuri. Mai mult, odată cumpărate cantităţi atât de mari de către un număr considerabil de cetăţeni, ar putea deveni dificilă reaprovizionarea magazinelor respective, schimbându-se, astfel, ritmicitatea obişnuită a lanţului comercial”, arată ANPC.

Autoritatea spune că se află în permanentă legătură cu reprezentanţii marilor retaileri şi va informa periodic consumatorii.

„De altfel, simpla mutare a unor cantităţi mari de alimente de pe raftul magazinelor în balcon sau cămară, realizează, în mod nejustificat, premisele risipei alimentare care se va crea, astfel, în următoarea perioadă. Am întâlnit asemenea situaţii, chiar la începutul pandemiei, consumatorii români convingându-se atunci că astfel de stocări de cumpărături sunt inutile, neexistând posibilitatea diminuării stocurilor sau a creşterii accelerate a preţurilor, în perioada următoare. Şi atunci, şi cu alte prilejuri, s-a demonstrat faptul că stocurile nu fac altceva decât să mărească numărul de alimente care se vor altera şi vor fi aruncate ulterior, generând doar o cheltuială inutilă pentru consumator”, spune Horia Constantinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO