Retail&Agrobusiness

Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România: Risc ridicat de întrerupere a aprovizionării cu bunuri a populaţiei

Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din...

Autor: Alexandru Nanu

12.03.2022, 14:49 9490

Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) atrage atenţia asupa existenţei unui risc ridicat de întrerupere a aprovizionării cu bunuri a populaţiei ca urmare a crizei preţurilor din energie, de creşterea preţurilor la motorină şi la benzină din ultimele zile, având în vedere declaraţiile, conform unui comunica recent al ACDBR.

Luând act de criza preţurilor din energie, de creşterea preţurilor la motorină şi la benzină din ultimele zile, având în vedere declaraţiile Prim ministrului României referitor la demararea unor controale de amploare în piaţa combustibililor, comunicăm următoarele:

  1. Lipsa predictibilităţii evoluţiei pieţei naţionale, pe fondul incoerenţei constante în comunicare a Ministerului Energiei în ultimii doi ani şi a proximităţii conflictului armat din Ucraina, reprezintă elemente de îngrijorare majoră pentru toate companiile din întreg lanţul alimentar.
  2. Raportat la costurile operaţionale ale unei companii din domeniul distribuţiei de bunuri de larg consum, combustibilul, energia şi forţa de muncă reprezintă cumulat 60 - 75% din total.
  3. Efectele negative ale restricţiilor impuse de Guvern în contextul pandemiei asupra companiilor noastre se traduc în diminuarea marjelor de profit acestea fiind între 1,00 - 2,5%.
  4. Instabilitatea fluxurilor comerciale a materiilor prime agricole şi a produselor alimentare din piaţa internaţională poate conduce la decizii ale statelor de diminuare/restricţionare temporară a comerţului agroalimentar.

Combinaţia acestor cauze poate avea următorul efect în piaţa de bunuri de larg consum a României:

  1. Restrângerea activităţilor economice ale companiilor de distribuţie de bunuri şi ale tuturor actorilor implicaţi în lanţul alimentar,
  2. Şomaj,
  3. Fluctuaţii mari ale preţurilor de vânzare şi implicit,
  4. Discontinuitatea lanţului alimentar şi afectarea securităţii alimentare a cetăţenilor României.

Apreciem că una dintre cauzele fundamentale, suplimentar pandemiei şi conflictului militar din Ucraina, este managementul ineficient de la nivelul Ministerului Energiei din punct de vedere al:

  1. Modalităţii de implementare a Schemelor de ajutor de stat în contextul pandemiei (ElectricUp?),
  2. Gestionarea modului de liberalizare a pieţei de energie,
  3. Crizei combustibililor: vina nu poate aparţine niciodată cetăţenilor şi companiilor oricărui stat, atât timp cât Ministerul Energiei nu monitorizează eficient evoluţia pieţei şi nu comunică public suficient pentru a asigura un climat de încredere şi de siguranţă economică şi socială.

Trăim vremuri in care emoţia publică are rol covârşitor. Încă există in memoria colectivă recentă lipsa combustibilului sau "raţionalizarea" lui, cozile dinainte de '90. Emoţia, panica socială pot crea efecte mai grave socio-economic decât însuşi preţul combustibililor iar comunicarea dezastruoasă a Ministerului Energiei va genera criză economică severă.

Preţurile carburanţilor au crescut constant in ultima perioadă, nu doar în această săptămână şi în niciun caz panica nu a fost generată de o ştire falsă, ci de negarea realităţii!

Domnule Ministru al Energiei aveţi obligaţia legală de a gestiona corect (şi) comunicarea publică. Nu aţi făcut-o iar performanţa ministerului se măsoară în efectele produse în societate, determinând astfel intervenţia Primului ministru al României. Rolul prevenirii colapsului economic prin eficienţa politicilor publice este major şi nu aţi acţionat relevant pe această direcţie! Vă solicităm, domnule ministru să reluaţi imediat consultările publice transprente şi veridice cu mediul de afaceri!

Citiţi AICI comunicatul integral al ACDBR

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO