Retail&Agrobusiness

Cât cheltuie lunar românii pe apă îmbuteliată? Studiu Xylem: Aproape jumătate dintre români cheltuie lunar până la 100 de lei doar pe apă îmbuteliată pentru că nu au încredere în apa de la robinet

Cât cheltuie lunar românii pe apă îmbuteliată?...

Autor: Alexandra Matei

23.11.2023, 14:54 208

Românii au tot mai puţină încredere în apa de la robinet, arată un studiu realizat de compania Xylem, furnizor global de tehnologie a apei, prezent în 150 de ţări, printre care şi România, întrucât 46% dintre respondenţi au afirmat că aleg să cheltuie lunar până la 100 de lei doar pe apa îmbuteliată.

Acelaşi studiu arată că doar 12% dintre români consideră că apa de la robinet din regiunea lor este foarte sigură pentru consum.

„Situaţia diferă de la regiune la regiune şi am observat că respondenţii din Muntenia consideră că în alte regiuni ale ţării apa de la robinet este mai sigură decât în zona lor. Acest fenomen l-am observat în special la locuitorii Capitalei. Însă, neîncrederea în calitatea apei de la robinet generează o povară financiară la nivel naţional, 46% dintre respondenţi cheltuind lunar până la 100 de lei doar pentru apa îmbuteliată, filtre sau diverse alte soluţii alternative”, a spus Kenny Khoo, managing director Eastern Europe South Xylem, în timpul unei conferinţe de presă.

Studiul realizat recent de companie mai arată că trei din zece români folosesc sistematic filtre pentru purificarea apei potabile şi că doar 5% dintre respondenţi nu cheltuie deloc bani lunar pentru soluţii alternative ale apei de la robinet.

Lipsa de încredere în calitatea apei vine însă şi din nivelul scăzut de informare, reiese din studiul Xylem. Doar 13% dintre români se informează frecvent cu privire la calitatea apei de la robinet, iar patru din zece nu au încredere în informaţiile furnizate de companiile de apă sau de autorităţile locale.

În acelaşi studiu se arată şi că mai puţin de doi români din zece au o estimare reală privind pierderile de apă, de la sursă până la robinet, acestea ridicându-se la circa 40%. Acest procent clasează România printre ultimele ţări la nivel european privind nivelul pierderilor de apă.

„Cu toate că România poate părea ferită de marile provocări globale legate de apă, există numeroase componente unde pot fi aduse îmbunătăţiri. Este foarte important să abordăm aspecte precum suportabilitatea populaţiei privind accesul la apă potabilă şi să diminuăm povara financiară asupra oraşelor”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Gabriel Racoviţeanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO