Retail&Agrobusiness

Conferinţa ZF România Irigabilă. Ianco Zifceak, Maxagro: Vindem lapte ieftin din Polonia şi preţul laptelui la noi a scăzut. La 2,2 lei suntem la limita subzistentei, la 3 lei făceam profit

Conferinţa ZF România Irigabilă. Ianco Zifceak,...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

07.03.2023, 14:16 287

Ianco Zifceak, coproprietar al Maxagro, grup activ în cultivarea cereaalelor şi în creşterea bovinelor, spune că invazia de lapte mai ieftin din Polonia şi din alte ţări europene a determinat scăderea preţului la lapte românesc în ultimele luni, ceea ce conduce la pierderi pentru fermieri.

 „Noi vindem cu 2,2lei litrul de lapte, în scădere de la 3 lei, cât era preţul în decembrie, pentru că vine mult lapte din Polonia şi alte ţări europene. Cred că dacă am face procesare, ar fi mai bine pentru noi.  Să nu avem doar cultură mare, poţi să câştigi într-adevăr şi din cultura mare dar stai foarte mult la mâna pieţei. Ar trebui integrată cultura mare cu zootehnia, cu procesarea. Şi trebuie să irigăm. Vrem să irigăm minim 1.500 hectare până anul viitor. Vrem să investim în pivoţi”, a spus antreprenorul la conferinţa Conferinţa ZF România Irigabilă, organizată la Timişoara.

“La 3 lei litru am făcut profit. Acum, la 2,2 lei, suntem la limita de subzistenţă. Si noi avem o fermă modernă, cu volume mari. Mă intreb ce face un fermier mic, care vinde sub acest preţ. De aceea zootehnia e repetentă la noi, e prea puţin ajutată”, a mai spus el.

Ce a mai spus Ianco Zifceak:

Grupul Maxagro are peste 10.000 de hectare de teren. Avem o capacitate de aproape 100.000 de tone de depozitare. Avem o fermă de vaci de lapte de 3.000 de capete. Livrăm zilnic peste 30.000 de litri de lapte către o firmă procesatoare din Banat. Ferma zootehnică este integrată cu o instalaţie de biogaz de 1 MW şi am rezolvat cumva problema cu mediul. Şi anul trecut am mai achiziţionat o fermă bio cu 1.700 de hectare, achiziţie finanţată de Banca Transilvania.

Dacă aveam irigaţii puteam avea 10 sau chiar 15 tone la hectar, faţă de patru cât am obţinut anul trecut. Mă bucur că sunt bani pentru irigaţii, nu ştiu dacă vom beneficia şi noi de ei.

Ca să irigi un hectar investiţia este de 3.000 de euro. Dacă anul trecut aveam irigaţii la porumb, în primul an investiţia era amortizată.

Şi sunt mai multe probleme. Dacă un canal este lângă terenul este al nostru, ANIF-ul ar trebui să ni-l dea nouă să avem grijă de el. Durează mult dacă e nevoie să aduci apă. Avem 30 de hectare de lacuri şi apa ne ajunge cam la jumătate din necesar, deci mai trebuie să mai aducem apă. Durează mult până întocmeşti toată documentaţia la Apele Române.

Eu sunt optimist. Anul agricol arată bine, culturile arată bine, în zona noastră a plouat. În unele zone a plouat prea mult, dar per total anul agricol arată bine. Problema va fi preţul cu care vom vinde producţia. Am cumpărat cu 5.000 de lei tona de uree, acum este la jumătate din preţ. La cereale preţul a scăzut şi cine ştie cum va fi atunci când recoltăm. Asta va fi problema, preţul, care mi-e teamă că va mai coborî. Depinde şi ce se va întâmpla cu Rusia şi Ucraina.

Cred că toţi fermierii îşi doresc să cumpere terenuri, dar în zona de lucru. Dacă avem teren în arendă şi proprietarul doreşte să îl vândă, îl cumpăr eu. Viitorul va fi de a cumpăra terenuri în interiorul fermelor noastre pentru a lucra mai eficient, cu utilaje mai performante.  

Anul trecut era mai bine să cumperi teren, decât să plăteşti arenzile. Anul acesta, probabil că preţurile pentr arendă se vor linişti, vor mai coborî, deci o să fie mai uşor de plătit arenda.

Poate ar fi o idee la nivel naţional să se facă achiziţii online controlate de statul român cumva. De exemplu, eu am lapte, îl scot la vânzare şi toată România să vadă că eu am lapte. Apoi alt fermier scoate la vânzare cereale. Un fel de eMag al ofertelor.În momentul în care există un soft în care toată lumea vede, un fel de licitaţie, ca la bursă. Eu m-aş asocia pentru a finanţa într-un astfel de soft. Preţul ar fi transparent, fermierul cumpără la cel mai bun preţ, iar traderul vinde la cel mai bun preţ.

 

 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO