Retail&Agrobusiness

Dumitru Popescu, un antreprenor cu experienţă în HoReCa şi construcţii, face o fabrică de pâine în localitatea Cârcea din judeţul Dolj. „Estimez că investiţia va fi de 12-15 mil. euro, iar primele pâini vor fi făcute în fabrică în toamna anului viitor”

Dumitru Popescu, un antreprenor cu experienţă în...

Autor: Florentina Niţu

29.12.2022, 14:28 870

Dumitru Popescu (45 ani), un antreprenor cu experienţă în HoReCa şi construcţii, vrea să facă o fabrică de pâine în localitatea Cârcea din judeţul Dolj şi estimează că investiţia totală se va ridica la 12-15 mil. euro, sumă reprezentată de fonduri proprii şi bancare. Construcţia va fi finalizată în toamna anului 2023.

„Este o investiţie necesară la ora actuală, pe care am decis să o fac după o analiză a pieţei. În momentul de faţă, când totul e blocat, ca investiţii, e important să rişti şi să-ţi asumi riscul, dacă ai văzut oportunitatea”, a spus pentru ZF Dumitru Popescu, acţionarul din spatele companiei Durbis Prod.

România consumă 1,7 mil. tone de pâine şi acoperă 60% din consum cu producţia din fabrici, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Astfel, Popescu intră într-o piaţă cu potenţial ridicat, mai ales că românii sunt cei mai mari consumatori de pâine din UE.

Compania are la dispoziţie un teren cu o suprafaţă totală de 14.181 mp, din care suprafaţa construită va fi de 3.235 mp, conform datelor din proiectul tehnic supus evaluării impactului asupra mediului şi publicat pe site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj.

Unitatea va avea o linie de producţie automată şi performantă, cu o capacitate de producţie medie de 48-56 tone/zi, ceea ce înseamnă o producţie de circa 17.500 tone/an. Pe lângă producţia de produse de panificaţie vor fi realizate şi produse de patiserie, iar la parterul clădirii va fi un magazin de desfacere. Practic, antreprenorul îşi propune să facă un lanţ alimentar integrat.

„Estimez că investiţia va fi de 12-15 milioane de euro, din fonduri proprii şi credite bancare. Primele pâini vor fi făcute în fabrică în toamna anului viitor. Vom avea propriul magazin de desfacere, dar obiectivul este să comercializăm pâinea în toată ţara”, a mai spus Dumitru Popescu.

În judeţul Dolj, cea mai mare companie după cifra de afaceri cu cod CAEN „Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie” este Click Top Management, conform datelor Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor.

Compania are o capacitate de producţie de pâine de circa 80,7 tone/zi, ceea ce înseamnă aproape 30.000 tone/an, dublu faţă de capacitatea pe care o va avea fabrica construită de Durbis Prod, conform datelor din ultimul proiect tehnic al Click Top Managemnt, aferent anului 2021, evaluat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj privind impactul asupra mediului.

Pan Group, Iriama Alcom şi Isis-Pan sunt companiile de pe următoarele poziţii din topul celor mai mari producători de pâine din judeţul Dolj, după cifra de afaceri realizată în 2021, cu care va concura Durbis Prod, potrivit Confidas.ro. La nivel naţional, compania intră pe o piaţă dominată mulţi ani de Vel Pitar, deţinută de fondul de investiţii american Broadhurst. Însă, anul trecut, liderul pieţei a fost schimbat, iar Oltina, controlată de antreprenorul român Cosmin Olteanu, a devenit cel mai mare jucător după cifra de afaceri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO