Retail&Agrobusiness

Grupul City Grill finalizează modernizarea restaurantului Hanu’ Berarilor Oprea Soare şi amenajarea hotelului La Boheme din Capitală, după investiţii de 13 mil. euro, de trei ori mai mari faţă de bugetul estimat iniţial

Autor: Cristina Bellu

30.08.2023, 13:10 7349

Grupul City Grill, unul dintre cei mai puternici jucători autohtoni din industria HoReCa, anunţă finalizarea lucrărilor de modernizare la restaurantul Hanu’ Berarilor Oprea Soare şi amenajarea hotelului La Boheme din Capitală, în urma unor investiţii totale de 13 mil. euro.

Compania a închiriat clădirea, în care funcţiona pe atunci restaurantul Casa Bucur, în 2008, cu opţiunea de a o cumpăra de la moştenitorii de drept.

Achiziţia a fost perfectată după primul an de operare, iar restaurantul a fost transformat definitiv în Hanu’ Berarilor.

În 2015, au fost demarate lucrările de restaurare şi renovare, care s-au desfăşurat în mai multe etape distincte. Astfel, în perioada 2015-2017 s-au construit orangeria şi infrastructura terasei. Între 2018 şi 2019 a fost construită noua bucătărie, iar în perioada 2019-2023 a fost restaurată clădirea veche a hotelului şi a restaurantului.

„Bugetul a fost de trei ori mai mare decât am estimat. Pe perioada lucrărilor au apărut nenumărate cerinţe suplimentare care au ridicat costul. Clădirea veche, monument istoric, a fost cea mai dificilă şi mai scumpă parte a investiţiei, dar o provocare majoră a fost şi  închiderea şantierului în pandemie si lockdown. Planurile au fost total date peste cap, atât din punct de vedere costuri, dar şi ca timp de finalizare”, spune Daniel Mischie, CEO Grup City Grill.

Clădirea în care funcţionează restaurantul Hanu’ Berarilor Oprea Soare este o clădire monument istoric de clasă A, acest lucru impunând standarde foarte înalte pentru conservare şi restaurare, spun oficialii City Grill.

Potrivit acestora, sub semnătura lui Mihai Butucaru, arhitect autorizat de Ministerul Culturii, clădirea veche a fost consolidată, s-a realizat  compartimentarea pentru spaţiul alocat hotelului, s-au restaurat detaliile de la interior, care au fost aduse cât mai aproape de forma iniţială, unele dintre elemente fiind reconstituite după pozele vechi ale interiorului, puse la dispoziţie de foştii proprietari ai clădirii.

Proiectul de design al restaurantului, realizat de arhitectul Mihai Popescu reprezintă un  exemplu de adaptare la arhitectura istorică a clădirii. Astfel, berăria gastronomică Hanu’ Berarilor Oprea Soare păstrează elementele de construcţie originale, ale arhitectului Petre Antonescu, şi le combină cu un design contemporan şi cu elemente interioare actuale, elemente de iluminat moderne şi o terasă echilibrată cu foarte multă verdeaţă.

Una dintre schimbările semnificative aduse de renovare a constat în mărirea bucătăriei în clădirea nouă, pentru a permite instalarea mai multor echipamente şi eficientizarea proceselor de servire.    

„Hanu’ Berarilor este situat într-un monument istoric de clasa A. Această clasificare aduce nenumărate limitări de acţiune asupra clădirii. Sunt necesare autorizaţii şi acorduri speciale, studii specifice pentru elementele valoroase ale clădirii– lemn, piatră, metal, vitralii etc Este un proces extern de costisitor şi care se desfăşoară pe o perioadă mai lungă de timp. Nu în ultimul rând pentru intervenţiile de restaurare sunt necesari oameni cu calificare pentru aceste activităţi şi care trebuie să fie atestaţi de instituţii acreditate. Nu este uşor să lucrezi pe incrustaţiile din lemn, înfloriturile de la metal, să refaci tavane pictate distruse de infiltraţii de apă, să patinezi cu foiţă de aur etc. Mi-aş dori să vad în Bucureşti şi nu numai, cât mai multe case  monument cărora se li se redea strălucirea de altă dată şi care să devină ele în sine o destinaţie emblematică în oraş”, completează Daniel Mischie.

El precizează că şi cea de-a doua locaţie istorică Hanu’ Berarilor, aflată în vila Elena Lupescu din Pache Protopopescu, urmează să intre  în proces de redesign, cu focus pe elemente care vor face legătura între cele două restaurante: pereţi pictaţi în acelaşi stil şi elemente de iluminat similare.

„Restaurantele Hanu’ Berarilor, alături de Caru’ cu Bere şi Hanu’ lui Manuc, sunt în sine destinaţii turistice”.

Berăriile gastronomice Hanu’ Berarilor au în prezent o echipă de 350 de angajaţi, coordonată de Cornel Mihalascu, partener pe brandul Hanu’ Berarilor, care colaborează cu Grupul City Grill de peste 20 de ani.

Grupul City Grill operează în prezent restaurante şi cafenele sub brandurile Hanu’ Berarilor, Hanu’ lui Manuc, Pescăruş, Caru’ Cu Bere, Buongiorno.Italian, City Grill şi hotelul La Boheme, toate locaţiile având un public fidel şi foarte activ. Dintre toate aceste, Hanu’ Berarilor , prin cele 3 locaţii Oprea Soare, Elena Lupescu şi Otopeni, este brandul cu cel mai mare grad de recurenţă al clienţilor.

Compania a încheiat 2022 cu o cifră de afaceri de 235 milioane lei, iar pentru anul în curs estimează o creştere moderată de 10-12%.

“În următorii ani, creşterea cifrei de afaceri va fi susţinută prin deschiderea de unităţi noi, inclusiv Hotelul La Boheme, dat în funcţiune la sfârşitul anului 2022, dar şi prin performanţa restaurantelor actuale precum Hanu’ Berarilor, Buongiorno.Italian sau Pescăruş, Caru’ cu Bere, Hanu’ lui Manuc, Becker Brau”, spun oficialii City Grill.

În momentul de faţă, hotelul La Boheme are un grad mediu de ocupare de 75%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO