Retail&Agrobusiness

Inspectorii DGAF în control antifraudă: Noi amenzi aplicate pentru depăşirea cotei de adaos comercial

Inspectorii DGAF în control antifraudă: Noi amenzi...

Autor: Alexandru Nanu

26.11.2023, 09:25 13670

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat recent, într-un comunicat de presă, rezultatele acţiunilor recente de verificare pentru combaterea şi prevenirea evaziunii fiscale, dar şi privind modalitatea de aplicare a prevederilor OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare

Inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF) din cadrul ANAF au efectuat, în perioada 13-19 noiembrie 2023, acţiuni de control antifraudă la nivel naţional, în scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale din domeniul comerţului cu amănuntul şi prestării serviciilor direct către populaţie, precum şi în alte domenii economice în care, ca urmare a analizelor de risc efectuate la nivelul instituţiei pe baza informaţiilor deţinute, au fost identificate fenomene de indisciplină financiară ori slabă conformare la declarare.

În acest context, inspectorii DGAF au efectuat verificări specifice la un număr de 828 contribuabili, fiind aplicate 888 amenzi contravenţionale în valoare totală de 4.557.178 lei şi dispuse confiscări în valoare totală de 1.812.220 lei (numerar, venituri ilicite şi bunuri).

Totodată, în aceeaşi perioadă, Direcţia generală antifraudă fiscală continuând verificările privind modalitatea de aplicare a prevederilor OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, a constatat că un mare retailer a încălcăt prevederile actului normativ amintit anterior, fiind astfel sancţionat cu amendă contravenţională în valoare totală de 2.000.000 de lei, pentru depăşirea cotei de adaos comercial de maximum 20% la produsele mălai, făină şi pâine.

DGAF desfăşoară permanent acţiuni de control antifraudă la nivel naţional în scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale şi recomandă tuturor entităţilor economice să respecte legislaţia fiscală aflată în vigoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO