Retail&Agrobusiness

Liviu Dobre, Agricover Holding: Toate investiţiile din zona de digitalizare a agriculturii vor trebui dublate de programe de formare, de pregătire a celor care vor folosi tehnologiile

​ZF Agriculture Summit 2022

Liviu Dobre, Agricover Holding: Toate investiţiile din...

Autor: Ramona Cornea

25.10.2022, 11:52 158

Toate investiţiile din zona de digitalizare a agriculturii vor trebui dublate de programe de formare, de pregătire a celor care vor folosi tehnologiile, după cum spune Liviu Dobre, director general al Agricover Holding.

„Cred că este evident că trebuie să investim în direcţia asta, fermierii vor investi în direcţia aceasta, însă cred că toţi banii şi toate investiţiile vor trebui dublate de nişte programe de formare. (...) Trebuie să investim un pic în zona de pregătire a operatorilor, cei care vor folosi aceste lucruri. Astăzi cumpărăm tractoare de sute de mii de euro, care au 10 – 15 calculatoare fiecare, iar marea majoritate a fermierilor folosesc aceste tractoare cu ghidaj manual”, a spus Liviu Dobre în cadrul evenimentului ZF Agriculture Summit 2022.

Ce a mai declarat Liviu Dobre în cadrul evenimentului ZF:

• Proiectul nostru de investiţii în domeniul agriculturii digitale a început acum doi ani, am creat o companie nouă în cadrul grupului Agricover, respectiv Agricover Technology, care a dezvoltat şi lansat o primă versiune de platformă de servicii digitale pentru agricultură.

• Este o platformă de suport decizional şi permite fermierilor monitorizarea de la distanţă a fermei, a culturilor, permite fermierilor să identifice zonele de probleme pe care le au în cultură, anumite tipuri de diagnostice pe care le pot pune despre ceea ce se întâmplă în câmp şi funcţionalităţi legate de ceea se întâmplă în câmp, gestiunea contractelor de arendă, gestiunea stocurilor de pesticide.

• În primul rând, trebuie să fim atenţi la schimbarea generaţională din fermă. În cea mai mare parte a cazurilor, fermele româneşti nu au un backup, o variantă de rezervă pentru preluarea businessului.

• Avem nişte programe de susţinere a tinerilor fermieri. Investiţia în oameni este la fel de oameni ca şi investiţia în tehnologie. Din punctul de vedere al inovaţiei, SUA sunt lider în piaţă, profilul de ferme din SUA este total diferit de cel din Europa. În Europa vedem din ce în ce mai multe iniţiative în zona aceasta în Germania în mod special, în Franţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO