Retail&Agrobusiness

Pro şi contra legii supermarketurilor: vor scădea sau vor creşte preţurile în urma aplicării „normei 51%“?

Pro şi contra legii supermarketurilor: vor scădea sau...

Autor: Roana Rotaru

13.07.2016, 00:05 614
Legea lui 51% a fost promulgată, dar multe lucruri rămân să fie lămurite de normele de aplicare pentru că, în multe privinţe, actul normativ seamănă cu un manuscris din care rânduri întregi au fost şterse de vreme.
 
Una dintre cele mai controversate aspecte ale legii care prevede ca 51% dintre produsele expuse la raft să provină din lanţul scurt alimentar este articolul din lege care interzice supermarketurilor facturarea de taxe şi servicii către furnizori. Până acum, supermarketurile aveau putere absolută de negociere în relaţia cu producătorul, impunând taxe şi servicii care reprezentau în jur de 30% până 50% din preţul de la raft, taxe solicitate pentru publicitate, marketing, logistică, evenimente aniversare, aşezarea la raft etc. Ba chiar şi în caz de fuziuni solicitau taxe, astfel că cereau bani în plus pe parcursul anului faţă de cele negociate la început de an, potrivit surselor din piaţă.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO