Retail&Agrobusiness

Retailul frânează. INS: Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a scăzut în septembrie faţă de august

Retailul frânează. INS: Cifra de afaceri din comerţul...

Autor: Cosmin Pirv

22.11.2023, 09:22 60

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a scăzut, în septembrie faţă de august 2023, atât ca serie brută cu 1,2%, cât şi ca serie ajustată cu 1,1%, arată datele publicate miercuri de INS.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, serie brută, în luna septembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 1,2%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-9,1%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,4%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-2,4%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-2,2%) şi din comerţul cu ridicata nespecializat (-1,1%).

Creşteri au înregistrat comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+25,8%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+6,9%) şi comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+2,0%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în septembrie, comparativ cu luna precedentă, cifra de afaceri a scăzut cu 1,1%.

Faţă de septembrie 2022, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, serie brută, a scăzut cu 6,1%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-17,0%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-11,1%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-10,0%) şi din activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-6,5%). Creşteri au înregistrat: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+8,7%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+7,2%), comerţul cu ridicata nespecializat (+5,1%) şi comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+4,9%).

În aceeaşi perioadă, cifra de afaceri, serie ajustată, a scăzut cu 3,7%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, serie brută, în primele nouă luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2022, a înregistrat o creştere cu 1,4%, datorită creşterii comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+14,1%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+12,1%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+11,7%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9,9%), comerţului cu ridicata nespecializat (+3,0%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al
tutunului (+1,5%). Scăderi au inregistrat comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-8,9%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-5,1%).

Ca serie ajustată, cifra de afaceri a crescut în primele nouă luni cu 3,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO