Retail&Agrobusiness

Rodbun Grup, una dintre cele mai mari afaceri din agricultură, contractează un credit sindicalizat de 101,5 mil. euro, coordonat de BCR, pentru capital de lucru şi extinderea businessului

Rodbun Grup, una dintre cele mai mari afaceri din...

Autor: Cristina Bellu

05.03.2024, 11:32 1541

Grupul Rodbun, una dintre cele mai importante companii de agribusiness din România, a semnat o facilitate de credit sindicalizat în valoare totală de 101,5 milioane de euro, prin refinanţarea şi majorarea facilităţilor existente cu 37,14 mil. euro.

Facilitatea de credit cuprinde trei tranşe, o facilitate tip revolving de 93,5 milioane de euro, o facilitate de credit la termen de 2,86 milioane de euro şi o facilitate CAPEX în valoare de 5,1 milioane de euro, care vor fi utilizate de Rodbun pentru acoperirea nevoilor de capital de lucru şi susţinerea planurilor de dezvoltare ale grupului, potrivit datelor transmise marţi de BCR, care a acţionat în calitate de Coordonator, Iniţial Aranjor Principal Mandatat, Bookrunner, Agent de Documentaţie, Agent de Facilitare şi Agent de Garanţii.

„Coordonăm un nou credit sindicalizat pentru Grupul Rodbun, una dintre cele mai importante companii din agribusiness din România şi continuăm să sprijinim potenţialul de creştere al acestui sector strategic. Creditul are utilizări complexe, atât pentru acoperirea nevoilor de capital de lucru, cât şi pentru susţinerea planurilor de dezvoltare şi, cu siguranţă, va contribui la consolidarea poziţiei companiei pe plan intern”, spune Raluca Orha, Head of Loan Syndication BCR.

În această tranzacţie, alături de BCR s-au mai aflat CEC Bank, ING NV Amsterdam – Bucharest Branch, Raiffeisen Bank în calitate de Aranjori Principali Mandataţi şi Garanti BBVA şi Alpha Bank în calitate de creditori.

PCF Investment Banking a acţionat în calitate de consultant exclusiv al Grupului Rodbun în structurarea, negocierea şi implementarea tranzacţiei.

„Tranzacţia Rodbun este una de referinţă pentru sistemul bancar din România, considerând valoarea tranzacţiei aprobate pentru o companie românească, perioada record în care a fost implementată, respectiv interesul puternic exprimat de către bănci. Toate acestea s-au realizat într-un context de piaţă dificil, dominat de modificările fiscale, volatilitate, inflaţie, dovedind implicarea şi coordonarea tuturor celor care au participat la proiect”, adaugă Florea Vlad, Director PCF Investment Banking.

Cu o echipa care depăşeşte 500 de persoane, grupul Rodbun, fondat de Daniel Muntean şi Alexandru Iancu, gestionează aproximativ 8.000 de hectare de producere sămânţa în ferme situate în regiunile cu potenţial agricol din România, operează trei fabrici de procesare şi condiţionare sămânţă şi deţine un lant de 50 de magazine agricole care deservesc micul fermier.

"Rodbun, în echipă cu băncile prezente în acest sindicat, lucrează pentru a stimula creşterea economică a României şi pentru a furniza fermierilor români produse şi servicii de calitate superioară. În acest context, Rodbun are posibilitatea de a-şi continua investiţiile în genetică - cu un accent special pe valorificarea geneticii autohtone - în dezvoltarea de seminţe adaptate specificului regional şi în îmbunătăţirea capacităţilor logistice prin tehnologii de ultimă oră ", adaugă Daniel Muntean, cofondator Rodbun.

Grupul deţine una dintre cele mai puternice infrastructuri logistice din piaţa agro, cu centre logistice regionale, depozite zonale şi capacităţi de depozitare cereale.

Compania a fost asistată în tranzacţie de firma de avocatură Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii, iar Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a acţionat în calitate de consultant juridic pentru sindicatul de bănci.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO